Kemi

en syre-base ligevægt

13. maj 2007 af Jelly (Slettet)
I en 1L målekolbe opløses 80,0mmol dimethylamin og 90,0mmol NAHCO3 i deminieraliseret vand, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand.

Reaktionen forløber til ligveægt ved 25grader og den aktuelle koncentration af dimethylamin i opløsningen er herefter 0,0278M.

Beregn de aktuelle koncentrationer af hydrogencarbonat og af de to produkter ved ligevægt.

Mit Bud:

(CH3)_2NH(aq) + HCO3-(aq)-->(CH3)_2NH_2(+)(aq) + CO3(2-)

før 0,08M 0,09M - -

ligevægt 0,0278M

Kan ikke komme videre? Hvordan finder jeg så de aktuelle koncentrationer af HCO3-, (CH3)_2NH_2(+)(aq) og CO3(2-)
ved ligevægt?

Håber på respons!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2007 af gurli123

Du er på rette spor Den aktuelle koncentration af carbonationen og dimethylaminionen finder du ved at sige 0,08M-0,0278M
Den aktuelle koncentration af hydrogencarbonationen finder du ligeledes ved at se på hvor meget er der før og trække det forbrugte fra.

Svar #2
13. maj 2007 af Jelly (Slettet)

Vil det så sige:

(CH3)_2NH(aq) + HCO3-(aq)-->(CH3)_2NH_2(+)(aq) + CO3(2-)

før 0,08M 0,09M - -

ligevægt 0,0278M

Dvs. ved ligevægt er de aktuellekoncentrationer således:

[CO3(2-)]og [(CH3)_2NH_2(+)]= 0,08M-0,0278M = 0,0522M

[HCO3-] = 0,09M - 0,0522M = 0,0378M

Er det korrekt?

Håber på respons!

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2007 af gurli123

Ja, hvis dit reaktionsskema er korrekt.
Hvis du kan finde ligevægtskonstanten for reaktionen i databogen, kan du jo se om det er rigtigt

Svar #4
13. maj 2007 af Jelly (Slettet)

Sidste del spørgsmål.

På denne link ses et bjerrumdiagram for de to syre-base-par. ys angiver syrebrøken:

ys = n(s)/ (n(S) + n(b)))

Bestem pH for opløsningen ved ligevægt, idet du argumenterer ud fra bjerrumdiagrammet.

se

http://peecee.dk/?id=45464

kan umiddelbart ikke finde ud af hvordan man skal argumenterer.

Håber på respons.

På forhånd tak.

Svar #5
13. maj 2007 af Jelly (Slettet)

#3
Jep reaktionsskemaet er korrekt.

Nogle der kan hjælpe mig med #4

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2007 af gurli123

Det undrer mig, at der er to kurver der starter og slutter ved samme pH-værdi.
Et bud:
Jeg går ud fra at du har udregnet pH-værdien. Se på kurven hvor stor en del der er på syreform og på baseform i %. Sammenlign Ks værdierne og forklar

Svar #7
13. maj 2007 af Jelly (Slettet)

#6

Grunden til at der er to kurver er vel at man ser på to protolyseligevægte, nemlig (CH3)_2NH(aq)/ (CH3)_2NH_2(+)(aq) og HCO3-(aq)/CO3(2-)(aq)

Hvordan skal pH ved ligevægt i opløsningen beregnes?

Håber på respons.



Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2007 af gurli123

pH=pKs+log(1-Ys/Ys) i dette tilfælde er det hydrogenkarbonationen der er syren

Svar #9
14. maj 2007 af Jelly (Slettet)

#8

hvordan finder man så Ys?

Håber nogle vil hjælpe mig med det sidste delspørgsmål som ses i #4

På forhånd tak!

Skriv et svar til: en syre-base ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.