Fysik

Fotonenergi

16. maj 2007 af AnitaLK (Slettet)
Er der nogen der kan forklare hvad fotonenergi er?
Jeg vil gerne være helt sikker på, at jeg har forstået det rigtigt (:

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du tænker nok på den fotoelektriske effekt? Hører ind under kvantefysikken. Når lys rammer en ren metaloverflade kan der frigøres elektroner, de så kan styres rundt i et kredsløb.
På baggrund af denne kendsgerning opfandt jeg en afstandsmåler til brug på motorvej (demonstreret i Tv-avisen for et par år siden.

Indn jeg går videre, så fortæl lige, om jeg er på rette spor?

Fotoner kaldes også lyskvanter er elektromagnetisk energi. Fotoner kan beskrives som partikler og som bølger (Huygens teori) Det kaldes partikel/bølge dualiteten. De to måder at beskrive fotonerne på er ækvivalente.

Håber, at det er tilstrækkeligt i første omgang.

V.h.
Erik Morsing.

Svar #2
16. maj 2007 af AnitaLK (Slettet)

Så vidt jeg ved, er fotoner en "bølgepakke" med en vis energi.. Og at energien af en foton afhænger af lysets frekvens. Men jo, der lyder som om du er inde, på noget af det rigtige.
Men jeg kan ikke helt finde ud af, hvad fotonenergi helt præcist er?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2007 af frodo (Slettet)

du kan ikke sige at det at beskrive en foton som en bølge eller en partikel er ækvivalente. De er hinandens supplementer.
I nogle situationer er det bølgebeskrivelsen der giver en god forklaring og i andre partikelbeskrivelsen.

fotonenergi er den energi der er associeret med en foton.
hvis du har lys ved fx 500nm består det af fotoner der har en energi givet ved: E=h*f=h*c/lambda

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Svar til frodo:

Somme tider opfører lys sig som om dets energi er koncentreret i diskrete pakker, de kaldes i starten for lyskvanta (Einsteins formulering). Han fremsatte den hypotese, at energien af en enkelt foton er:
E=h*f, hvor f er lyusets frekvens og h er Plancks konstant.
Fotoner er ikke blot bærere af energi men også af lineært moment. Det relativistiske udtryk for den totale energi af en partikel er givet ved:
E^2 lig (p*c)^2 +(m*c^2)^2. Sætter vi nu E=h*f og m=0 får vi h*f=p*c. Løst med hensyn til p og ved hjælp af relationen c=Lambda*f kan vi skrive p=h/lambda, kaldet fotonmomentet. Lambda er bølgelængden.

Læg nu mærke til, hvordan fotonmodellen er intimt knyttet til bølgemodellen. Energien E af en foton er relateret til bølgefrekvensen. I hvert tilfælde er proportionalitetsfaktoren lig Plancks konstant.
Således kan vi opfatte det elektromagnetike spektrum på en to måder, et frekvensspektrum eller som et fotonenergispektrum eller om du vil et fotonmomentspektrum.

Derfor tillader jeg mig at påstå, at de to måder at anskue elektromagnetisk energi på er ækvivalente.

V.h.
Erik Morsing.

Skriv et svar til: Fotonenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.