Matematik
ligninger
17. maj 2007 af
saif89_dk (Slettet)
Hej ..
Hvordan løser man de to ligninger?
25 = 3x+2y
2y = 5x+1
Hvordan løser man de to ligninger?
25 = 3x+2y
2y = 5x+1
Svar #1
17. maj 2007 af dnadan (Slettet)
Du kan vælge at løse dette ligningssystem på samme måde som beskrives forneden:
En løsningsmetode til ligningssystemer:
Du har disse 2 to ligninger med 2 ubekendte:
nr. 1
nr. 2
Måden man løser disse på er følgende:
Da du ved, at disse to ligninger har både samme y-værdi og samme x-værdi, vælger du at isolere en af disse, jeg har valgt at isolere y i nr. 1.
Da y er den samme i begge ligninger må det altså også betyde, at y i nr. 2 også er lig 2x+12, hermed indsættes dette på y’s plads:
3x+2y=3 => 3x+2(2x+12)=3
Nu er den kun en ubekendt i ligningen, og hermed kan den løses:
3x+2(2x+12)=3 <=> 3x+4x+24=3 <=> 7x+24-24=3-24 <=>7x=-21 <=> 7x/7=-21/7 <=> x=-3
Hermed har du nu den fælles x værdi(-3), denne x-værdi indsættes nu i enten ligning nr. 1 eller ligning nr. 2, igen vælger jeg nr. 1 da dette kræver mindst arbejde:
y=2x+12 => y=2*(-3)+12 = 6
Hermed bliver den endelige løsning:
X=-3
Y=6
En løsningsmetode til ligningssystemer:
Du har disse 2 to ligninger med 2 ubekendte:
nr. 1
nr. 2
Måden man løser disse på er følgende:
Da du ved, at disse to ligninger har både samme y-værdi og samme x-værdi, vælger du at isolere en af disse, jeg har valgt at isolere y i nr. 1.
Da y er den samme i begge ligninger må det altså også betyde, at y i nr. 2 også er lig 2x+12, hermed indsættes dette på y’s plads:
3x+2y=3 => 3x+2(2x+12)=3
Nu er den kun en ubekendt i ligningen, og hermed kan den løses:
3x+2(2x+12)=3 <=> 3x+4x+24=3 <=> 7x+24-24=3-24 <=>7x=-21 <=> 7x/7=-21/7 <=> x=-3
Hermed har du nu den fælles x værdi(-3), denne x-værdi indsættes nu i enten ligning nr. 1 eller ligning nr. 2, igen vælger jeg nr. 1 da dette kræver mindst arbejde:
y=2x+12 => y=2*(-3)+12 = 6
Hermed bliver den endelige løsning:
X=-3
Y=6
Skriv et svar til: ligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
