Samfundsfag

Samfundsfaglig metode

27. maj 2007 af B.R. (Slettet)
Halløj!

Vil det være en samfundsfaglig metode at analysere en tekst mht. f.eks. politiske synspunkter (tendentiøs tekst), samt at sammenligne tekster, der handler om samme emne/problemstilling?

Og hører denne metode i så fald under den kvalitative eller kvantitative metode?

På forhånd tak!

Brugbart svar (3)

Svar #1
27. maj 2007 af FredeW (Slettet)

Det at analysere tekster er kvalitativ metode, men under det kan du så vælge en bestemt metode du vil bruge i din analyse.

Brugbart svar (3)

Svar #2
27. maj 2007 af FredeW (Slettet)

Rettelse: Det er kvalitativ metode, medmindre du decideret giver dig til at tælle f.eks. nøgleord op og opstille dem i frekvenstabeller og lignende.

Svar #3
28. maj 2007 af B.R. (Slettet)

Mange tak!

2 yderligere spørgsmål:

Kunne denne bestemte metode under den kvalitative så blot være, at jeg vil undersøge, hvorfor 2 forfattere, der skriver om samme emne har forskellige synspunkter?

Og kan du evt. nævne nogle fordele og ulemper ved den kvalitative metode ved analyser af tekster?


Brugbart svar (4)

Svar #4
28. maj 2007 af FredeW (Slettet)

Jeg er desværre ikke ret godt inde i kvalitative metoder til decideret tekstanalyse, men at undersøge hvorfor to forfattere har forskellige synspunkter er nærmere end problemformulering end en metode. Kvalitativ tekstanalyse kan f.eks. gå ud på at gennemlæse en tekst og foretage en såkaldt kodning for at se om der er ting der går igen, se hvordan forfattteren omtaler forskellige ting osv.

Normalt siger man at den væsentligste fordel ved kvalitativ analyse er, at man nemmere kan komme i dybden med emnet - prøv at sammenligne med f.eks. spørgeskemaundersøgelser: Her er det nemt at spørge om, hvem respondenterne vil stemme på til et valg, men det er straks sværere at spørge til deres begrundelser for at ville stemme, som de vil.

Svar #5
28. maj 2007 af B.R. (Slettet)

Skal op og forsvare en synopsis i denne uge, så jeg må lige få styr på den kvalitative metode og begrundelsen for at benytte den...

Men tak igen!!!

Brugbart svar (8)

Svar #6
06. juni 2007 af trif (Slettet)

Kvalitativ/kvantitativ metoder

Kvantitativ er en undersøgelse af noget der kan vejes, måles eller på anden måde sammenlignes. metoden bruges i naturvidenskaben - du kan ikke spørge en frø om hvad den synes om vandhullet, men du kan tælle hvor mange der er i vandhullet i forhold til andre vandhuller.

Kvalitativ undersøgelse er at uddrage holdninger, oplevelser, meninger, det personlige udsagn og tendenser i et bestemt forskningsfelt, fx. hvad naboerne mener og ser som årsagen til at der ikke så mange frøer i vandhullet.

Denne metode bruges i samfundsmæssige og humanistiske studier.

Du får helt sikkert bedre karakter hvis du kan fremhæve analysemetoders usikkerhed, fx. kan undersøgelser jo kun vise det man undersøger, en anden kunne undersøge det på en anden måde eller et andet sted og dermed få et andet resultat.

Brugbart svar (6)

Svar #7
09. december 2007 af trif (Slettet)

Hej Lige et bidrag fra mig.
I tekstanalyse kan du med den kvalitative metode benytte dig af fænemonologi eller narrativer.

Trif

Brugbart svar (15)

Svar #8
08. juni 2009 af Daimon (Slettet)

jeg kan lide store bryster


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. juni 2010 af KimJorgesen (Slettet)

Haha


Skriv et svar til: Samfundsfaglig metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.