Matematik
Proportinalitet
28. maj 2007 af
camilla9863 (Slettet)
Er der nogen, der på C-NIVEAU kan prøve at få mig til at forstå hvad ligefrem og omvendt proportionalitet er? og hvornår det bruges? kan simpelthen ikke forstå det..
Håber der er en der gider
Håber der er en der gider
Svar #1
28. maj 2007 af Esbenps
En proportionalitet mellem fx to tal x og y er, når man har:
y = k*x, hvor k er en konstant.
Det betyder, at hvis x halveres, så halveres y også; og på samme måde hvis de fordobles.
En omvendt proportionalitet er når fx y afhænger af x på følgende måde:
y = k*(1/x)
Eksempel:
En fjeders sammentrækningskraft er proportionel med længden, hvormed den er udstrukket:
F = k*x, hvor F er kraften, k er fjederkonstanten og x er hvor langt man har hever fjederen ud.
Det elektriske felt fra en ladet partikel er omvendt proportionelt med afstanden:
E = q/(4*PI*Epsilon) * (1/r), hvor q er ladningen og r er afstanden fra partiklen.
y = k*x, hvor k er en konstant.
Det betyder, at hvis x halveres, så halveres y også; og på samme måde hvis de fordobles.
En omvendt proportionalitet er når fx y afhænger af x på følgende måde:
y = k*(1/x)
Eksempel:
En fjeders sammentrækningskraft er proportionel med længden, hvormed den er udstrukket:
F = k*x, hvor F er kraften, k er fjederkonstanten og x er hvor langt man har hever fjederen ud.
Det elektriske felt fra en ladet partikel er omvendt proportionelt med afstanden:
E = q/(4*PI*Epsilon) * (1/r), hvor q er ladningen og r er afstanden fra partiklen.
Svar #2
28. maj 2007 af camilla9863 (Slettet)
Jeg forstår godt ligefrem, men omvendt er jeg ikke helt med på.
Skriv et svar til: Proportinalitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
