Musik

Groove analyse, takter, ostinater...

31. maj 2007 af smellykat (Slettet)
Hejsa..
Skal snart til musik eksamen og tænkter om der er nogen der kan forklare mig, hvordan man "tegner" en groove analyse når man ikke er så god til det dér med takter osv...?
Og om der er nogen, der kan forklare mig, hvad et ostinat er?

Brugbart svar (2)

Svar #1
01. juni 2007 af aetas (Slettet)

En ostinat er en rytmisk (og/eller en melodisk figur) som gentages flere gange i løbet af en sats som en uforandret figur.

Det med groove analyse må du specifikere lidt, da der er tusinde måde at gribe en sådan opgave an. Jeg kan hurtigt analysere et groove, men tvivler det vil være gældende til en eksamen.

Svar #2
03. juni 2007 af smellykat (Slettet)

jamen min lærer siger, at man til eksamen kan komme op i groove, hvor man så skal forklare om et musikstykkes groove..
Fx var der nogen fra min klasse, der havde fortalt om groove stykkerne der var i et Michael Jackson nummer, hvor de så godt nok også havde fundet pardituret (eller hvad det hedder) hvor de så ud fra det kunne forklare at i det groove var der så synkoper og blalblabla.. Men hvis man nu ikke kan findet fuldt parditur for et musikstykke, hvordan skal man så redegøre for et groove??..

Brugbart svar (2)

Svar #3
03. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

Så bruger du ørene! Det vigtigste ved groove, er sammenhængen mellem instrumenterne, og den generelle fornemmelse i de enkelte formled. I et rock/pop nummer har omkvædet ofte et højere aktivitetsniveau, og lyder anderledes end verset. Lyt efter trommer og bas, de skifter (næsten) altid groove mellem de enkelte formled. F.eks. kan trommerne skifte til at spille på ride-bækkenet i stedet for hihat'en på 8. delene.
Bassen kan skifte ostinat.

Selve betydningen af groove er altså sammenhængen mellem instrumenterne, og den måde det lyder.

Måske ik den bedste forklaring.. But hope you got the big picture.... ;-)

Brugbart svar (2)

Svar #4
04. juni 2007 af aetas (Slettet)

Du kan starte med at finde pulsen og angive ca. tempus. Dernæst kan du tælle takten. 4/4, 6/8.. whatever. Dernæst som 3# siger, find sammenhængen. Det kunne også være en gentagene triol melodi. Du kan lytte om der spilles på offbeatet. Der en masse muligheder, det er bare at læse en masse begreber op og forstå deres definition. Har du sagt på google på "groove analyse" feks?

Det hedder partitur :)

Held og lykke

Skriv et svar til: Groove analyse, takter, ostinater...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.