Matematik

Hjælp til "solve" på IT-89

04. juni 2007 af 2fast4you (Slettet)
Hej

Jeg forstår ikke hvorfor min IT-89 lommeregner ikke kan løse følgende funktion ved brug af solve-funktionen:

Solve(0 = 0,5*cos(x),x)

Altså jeg vil have den skal finde ud af hvad x er. jeg kan sagtens løse det i papiret. men hvorfor kan min lommeregner ikke. den skriver nemlig:

x = 90(2*k-1)

hvor den burde løse den til:

x = cos^-1(0,5)

Mvh Kim

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2007 af blackduck (Slettet)

For det første er løsningen ikke cos^-1(0,5). Nulreglen giver nemlig, at cos(x) skal være lig nul. Så løsningen er:

x=cos^-1(0)=90

Grunden til at lommeregneren skriver 90(2*k-1) er, at der er uendeligt mange løsninger. Du kan bare sætte et helt tal ind i stedet for k, og så har du en af de uendeligt mange løsninger. Hvis vi sætter k=1 fås netop: 90(2*1-1)=90.

Der findes et smart lille program der hedder tsolve. Du kan finde det på: http://www.tamuk.edu/math/mathclub/trig.htm. Her kan du fx skrive tsolve(0,5*cos(x)=0,x,0,180) og få x=90. De to sidste argumenter (0,180) betyder, at vi ønsker at finde løsningerne i intervallet fra 0 til 180.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2007 af mathon


for det første skal vinkelmålet være radianer!

derved får du til ligningen 0 = 0,5*cos(x)
eller

cos(x) = 0

løsningen (2k-1)/2*pi eller (2k-1)*(pi/2) altså et ULIGE antal gange (pi/2), hvilket jo lige præcis er løsningen:

1*(pi/2),3*(pi/2), 5*(pi/2), 7*(pi/2)..,(2k-1)*(pi/2)...

NB: for et vilkårligt helt tal k er 2k-1 ulige

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2007 af mathon


indtaster du på TI-89

solve(0,5*cos(x)=0,x)|x>0 and x<2*pi

får du
løsningen x = 3*pi/2 or x = pi/2

Svar #4
04. juni 2007 af 2fast4you (Slettet)

troede bare at den kunne gøre sådan her:

cos(x)-0,5 = 0
cos(x) = 0,5
x = cos^-1(0,5)

det var det jeg ville have den til at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2007 af mathon

#0

0 = 0,5*cos(x) er ikke den ligning, du skriver i

du skriver i

#4
cos(x)-0,5 = 0

Svar #6
04. juni 2007 af 2fast4you (Slettet)

Men okay, jeg kan selvfølgelig godt se problemet, som i beskriver det. :-)

Mange tak for hjælpen til jer alle

Mvh Kim

Svar #7
04. juni 2007 af 2fast4you (Slettet)

#5 nej det er rigtigt, det var en tastefejl

Mvh Kim

Skriv et svar til: Hjælp til "solve" på IT-89

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.