Oldtidskundskab
To ting...
06. juni 2007 af
john3 (Slettet)
Hej
Jeg skal til eksamen i old.
Jeg har to ting jeg gerne vil have vide:
1. Hvad betyder/hvad er nemesis helt præcist?
Er det ligesom når skæbnens ironi gør sig gældene overfor en med en negativ effekt?
2. I kong kroisos omtales barbarene, er barbarene persere? Eller er det grækere, eller noget helt trejde?
Håber på gode svar :)
Jeg skal til eksamen i old.
Jeg har to ting jeg gerne vil have vide:
1. Hvad betyder/hvad er nemesis helt præcist?
Er det ligesom når skæbnens ironi gør sig gældene overfor en med en negativ effekt?
2. I kong kroisos omtales barbarene, er barbarene persere? Eller er det grækere, eller noget helt trejde?
Håber på gode svar :)
Svar #1
06. juni 2007 af Christines (Slettet)
nemesis er gudernes straf på hybris. Begår et menneske hybris, hvilket vil sige, at han/hun siger at han/hun er bedre en guderne. Eller fx. som Xerxes siger, at han vil blive verdens hersker. Grænkerne troede på, at når man begik hybris fik man så en passende straf - gudernes straf.
Grækernes ord for barbarer, betød, at du var uciviliserede, og der er alle de folkeslag, som ikke er under Grækenland. Civiliseret betød i de græske øjne, at man var som dem -overholdte statens og gudernes love.
Grækernes ord for barbarer, betød, at du var uciviliserede, og der er alle de folkeslag, som ikke er under Grækenland. Civiliseret betød i de græske øjne, at man var som dem -overholdte statens og gudernes love.
Svar #2
06. juni 2007 af Marcus (Slettet)
(Tilføjelser til indlæg #1)
1. Gudernes straf vil indtræffe, hvis mennesket enten siger de er lige så gode eller bedre end guderne, men ligeledes hvis deres handlinger nærmer sig guddomeligt niveau. Dette ses fx i en af Herodots historier, hvor en mand er overmenneskeligt heldig, og derfor bliver ulykkelig, fordi han ved guderne ikke vil billige dette. Han bryder den normale sofrosyne, hvor menneskenes liv går op og ned, da hans hele tiden går op, og dette vil tilsidst resultere i et nemesis fra guderne.
2. Grækerne så, som #1 også nævner alle andre end Grækere for barbarer, men i dette ligger der lidt et paradox. For grækerne var på en måde også fascinerede af andre kulturer, og tilbad endda ofte andre kulturers guder, eller gjorde dem deres egne. I Herodots fortælling om Kroisos menes med ordet barbarer sikkert som du selv nævner persere.
Held og lykke med det
1. Gudernes straf vil indtræffe, hvis mennesket enten siger de er lige så gode eller bedre end guderne, men ligeledes hvis deres handlinger nærmer sig guddomeligt niveau. Dette ses fx i en af Herodots historier, hvor en mand er overmenneskeligt heldig, og derfor bliver ulykkelig, fordi han ved guderne ikke vil billige dette. Han bryder den normale sofrosyne, hvor menneskenes liv går op og ned, da hans hele tiden går op, og dette vil tilsidst resultere i et nemesis fra guderne.
2. Grækerne så, som #1 også nævner alle andre end Grækere for barbarer, men i dette ligger der lidt et paradox. For grækerne var på en måde også fascinerede af andre kulturer, og tilbad endda ofte andre kulturers guder, eller gjorde dem deres egne. I Herodots fortælling om Kroisos menes med ordet barbarer sikkert som du selv nævner persere.
Held og lykke med det
Svar #3
06. juni 2007 af Merit-HB (Slettet)
Og John for at give dig et kortfattet, dansk oversættelse, af det græske udtryk "nemesis", så siger man Nemesis betyder straf.
Man skal dog huske på at denne straf, altså Nemesis, den kommer altid i sammenhæng med Até -> Hybris og så endeligt fulgt af Nemesis.
Até = forblindelse
Hybris = overmod
Nemesis = straf
Man skal dog huske på at denne straf, altså Nemesis, den kommer altid i sammenhæng med Até -> Hybris og så endeligt fulgt af Nemesis.
Até = forblindelse
Hybris = overmod
Nemesis = straf
Skriv et svar til: To ting...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
