Kemi
Oxidationstal
08. juni 2007 af
miaoellgaard (Slettet)
har lige et par spørgsmål vdr. oxodationstal og redowprocesser...
Er der nogle der kan give en kort, præciserende vejledning om hvordan man finder oxidationstal i en kombination af flere stoffer? fx H2SO4? Jeg ved man skal kigge i det periodiske system, men kan ikke helt gennemskue det i nogle situationer...
Og finder man redoxprocesserne ud fra OT?
tak:)
Er der nogle der kan give en kort, præciserende vejledning om hvordan man finder oxidationstal i en kombination af flere stoffer? fx H2SO4? Jeg ved man skal kigge i det periodiske system, men kan ikke helt gennemskue det i nogle situationer...
Og finder man redoxprocesserne ud fra OT?
tak:)
Svar #1
08. juni 2007 af mathon
Summen af stoffernes tildelte OT multipliceret med deres forekomsttal skal være lig molekylets eller molekylgruppens ladning udadtil.
H2SO4 er neutralt udadtil, hvorfor de tre stoffers OT-sum skal være nul.
H har standard-OT = +1 (med undtagelse af hydrider)
O har standard-OT = -2 (med undtagelse af H2O2)
H2 = 2*(+1) = 2
O4 = 4*(-2) = -8
OT(S) + 2 + (-8) = 0
OT(S) = -2 - (-8) = 6
1) opskriv OT på de OT-ændrende stoffer
2) afstem antal opgange til at være lig med antal nedgange med talkoefficienter foran de OT-ændrende stoffer
3) ladning afstemmes på venstre side med H+ i surt miljø og med OH- i basisk miljø. Begynder redoxprocessen i neutralt miljø, må der hverken forekomme H+ eller OH- på venstre side, men afstemmes med H+ ELLER OH- på højre side.
4) Hydrogen afstemmes med H20 på den side, hvor der er mindst Hydrogen.
5) Det kontrolleres, om antallet af Oxygen-atomer er lige stort på begge sider af reaktionspilen.
eksempler:
afstem i surt miljø:
Cu(s) + NO3^(-)(aq) --> Cu^(2+)(aq) + NO2(g)
afstem i basisk miljø:
S5O6^(2-)(aq) + ClO^(-)(aq) --> SO4^(2-)(aq) + Cl^(-)(aq)
afstem i begyndende neutralt miljø:
S2O3^(2-)(aq) + Cl2(g) --> SO4^(2-)(aq) + Cl^(-)(aq)
Skriv et svar til: Oxidationstal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
