Matematik

differentiallligning

24. april 2004 af PiaZorro (Slettet)
hej. jeg har et mindre problem. opgaven lyder:

Gør rede for, at enhver funktion af typen
y=(10-ce^(-1/6t))^3
er løsning til diffentialligningen
dy/dt=5y^(2/3)-0.5y 0

jeg har prøvet af diffe y, men det giver et mærkeligt udtryk med en masse c'er

jeg har også prøvet at løse dy/dx, men ingen af mine formler lader til at virke på opgaven

så har jeg prøvet med seperation af den variable, men kan ikke få resultatet bare i nærheden af y

en eller anden hjæææææælp

der stod noget i et tidligere indlæg, "matematiktak", men det forstod jeg ikke en meter af

Svar #1
24. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

*de variable

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2004 af Dominik Hasek (Slettet)

Hvis vi er lidt smarte og skriver højresiden af differentialligningen som

5y^(2/3)-0.5y=0.5y^(2/3)*(10-y^(1/3)),

så fås for den angivne funktion y at

10-y^(1/3)=ce^(-1/6t),

hvorefter det er umiddelbart, at y opfylder differentialligningen (differentiér som vanligt).

Svar #3
25. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

kan jeg ikke få noget mere håndgribeligt?
jeg forstår altså ikke hvorfor at
10-y^(1/3)=ce^(-1/6t)
og intet af det ovenstående giver ret meget mening

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2004 af sigmund (Slettet)

Til PiaZorro.
Har du forstået omskrivningen fra 5y^(2/3)-0.5y til 0.5y^(2/3)*(10-y^(1/3))?
Hvis du så i den givne løsning y ophæver eksponenten 3 på højre side af lighedstegnet ved at opløfte i 1/3 på begge sider af lighedstegnet. Så får du, at y^(1/3)=10-ce^(-1/6t). Bytter du nu om på y^(1/3) og ce^(-1/6t) får du 10-y^(1/3)=ce^(-1/6t). Isolerer du så y i denne ligning får du, at y=(10-ce^(-1/6t))^3.

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2004 af Brian (Slettet)

Se denne tråd, hvor utallige muligheder bliver vendt og drejet:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=34936

Svar #6
26. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

tak for hjælpen
jeg ved ikke lige hvad der skete inde i hovedet på mig, kunne ikke få noget til at fungere
den lange vej var ligeså god

Skriv et svar til: differentiallligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.