Matematik
Numeriske tal i en ulighed
25. april 2004 af
mihl (Slettet)
Jeg har en ulighed, som jeg skal løse i hånden, og finde løsningen.
|4-x|/|x-3|=5x+2
Hvordan gør man ?
Haster
|4-x|/|x-3|=5x+2
Hvordan gør man ?
Haster
Svar #1
25. april 2004 af Mads^^ (Slettet)
Jeg er faktisk meget usikker her, men jeg vil at du bare skal løse ligningen normalt og så se bort fra løsninger for x<4, da dette led altså må være positivt. Men ehm, andre ved sikkert bedre!
Svar #2
25. april 2004 af 404error (Slettet)
Kald højresiden f(x). |f(x)| er som bekendt forkortelse for
|f(x)|={ f(x) hvis f(x)=>0
{ -f(x) hvis f(x)
Antag således, at f(x)=>0. Så løser du først
f(x)=5x+2,
dvs. løser
(4-x)/(x-3)=5x+2,
og undersøger naturligvis, om de hertil fundne løsninger opfylder betingelsen om positivitet, dvs. f(x)=>0. Hvis ja, er der tale om en løsning til den oprindelige ligning.
Tilsvarende gøres for f(x)
-(4-x)/(x-3)=5x+2,
og tjekker her for negativitet af f(x) for de fundne løsninger.
Der skulle gerne være tre løsninger ialt.
|f(x)|={ f(x) hvis f(x)=>0
{ -f(x) hvis f(x)
Antag således, at f(x)=>0. Så løser du først
f(x)=5x+2,
dvs. løser
(4-x)/(x-3)=5x+2,
og undersøger naturligvis, om de hertil fundne løsninger opfylder betingelsen om positivitet, dvs. f(x)=>0. Hvis ja, er der tale om en løsning til den oprindelige ligning.
Tilsvarende gøres for f(x)
-(4-x)/(x-3)=5x+2,
og tjekker her for negativitet af f(x) for de fundne løsninger.
Der skulle gerne være tre løsninger ialt.
Skriv et svar til: Numeriske tal i en ulighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
