Samfundsfag

Hjælp til samfundsfag - økonomi

17. juni 2007 af Tordentarm (Slettet)
Hej!
Er i gang med at læse op til mundtligt samfundsfag (A-niveau), og har lidt svært ved at forstå nogle overordnede sammenhænge - håber en vil være flink at hjælpe.

- Hvad er sammenhængen mellem rente, inflation og valutakurser?
Søger altså en kort forklaring på hvad der sker med det ene, når man ændrer på det andet - og hvorfor.

På forhånd mange tak

Brugbart svar (2)

Svar #1
17. juni 2007 af Madsst (Slettet)

Tages udgangspunkt i den danske økonomi, så er den godt beskrevet ved at være en lille økonomi med frie kapitalbevægelser og hvor vi har en meget lille indflydelse på fastsættelsen af den internationale rente. Dernæst skal man skelne mellem langt sigt og kort sigt. Teorien for det korte sigt er noget mere kompliceret så det kan jeg ikke gøre rede for i korte vendinger.

På langt sigt gælder:

Sammenhæng mellem realrente og real valutakurs:
Man har sammenhæng mellem rente og valutakurs ved at:
Et opadgående pres på den indenlandske realrente vil medføre at kapital strømmer ind i landet indtil presset udlignes. Det vil betyde at efterspørgslen efter danske kroner vil stige og dermed at valutakursen (forholdet mellem udenlandsk valuta og danske kroner) vil presses nedad. Bemærk at den danske valuta ofte angives i den inverse valutakurs (forholdet mellem danske kroner og udenlandsk valuta).
Det gælder som sådan både på langt og kort sigt.

Sammenhæng mellem realrente og inflation:
Det viser sig at der på langt sigt gælder at sammenhængen mellem nominel rente og inflation er næsten 1 til 1. Samtidig er der ingen sammenhæng mellem realrente og inflation. Dette skyldes at realrenten bestemmes af udbud og efterspørgsel efter lånemidler, mens inflationen bestemmes af væksten i pengemængden. Da forskellen mellem den nominelle rente og den reale rente ca er inflationen, må den nominelle rente så at sige udligne forskellen.

Sammenhæng mellem inflation og real valutakurs:
valutakurs og inflation har ingen sammenhæng på langt sig.


Svar #2
18. juni 2007 af Tordentarm (Slettet)

Mange tak for svaret, men er dog ikke helt med på nogle punkter:

"Et opadgående pres på den indenlandske realrente vil medføre at kapital strømmer ind i landet indtil presset udlignes. Det vil betyde at efterspørgslen efter danske kroner vil stige"
- hvordan skal det sidste helt præcist forstås? Er med på at kapital vil strømme til dk, da det er mere fordelagtigt at have penge opsparet i dk hvis renten er høj(ere). Men hvordan er det, det samme som at efterspørgslen på den danske krone stiger, og at kronens værdi dermed bliver højere (så valutakursen presses nedad)?

"mens inflationen bestemmes af væksten i pengemængden". Hvordan hænger det sammen? hvis pengemængden falder/stiger, så hvad?

Brugbart svar (2)

Svar #3
18. juni 2007 af Madsst (Slettet)

ad 1) For at kunne placere sine penge i Danmark må man først veksle sin udenlandske valuta til danske kroner. Kapitalindstrømning giver altså efterspørgsel efter danske kroner (eller, ækvivalent, et øget udbud af udenlandsk valuta). Samlet giver det effekte at den danske krone apprecierer (opskrives).

ad 2) Inflationen er faldet i penges værdi over en tidsperiode. Når pengemængden øges vil en given krones værdi falde, hvilket er det samme som at der opstår inflation. Det sker simpelthen fordi der er flere penge pr. real output enhed. Derfor må hver pengeenheds købekraft falde, ellers vil der opstå overudbud af penge.

Skriv et svar til: Hjælp til samfundsfag - økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.