Fysik

24 timer eksamen hjælp NU

21. juni 2007 af mera88 (Slettet)
Jeg har lige trukket:
Energiomsætnig som emne.

1. Man skal lave en præsentation af energiomsætning. Giv herunder eksempler på energiomsætninger der involvere elektrisk energi.

2. Energibevarelse, energiproduktion, effekt, nyttevirkning, energikilder, energiforbrug.

HJÆLP - hvad skal jeg inddrage i 1 og 2??

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2007 af mathon


...er det folkeskole?...

Svar #2
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Gym

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2007 af mathon


se
http://www.peecee.dk/index.php?id=53831

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2007 af mathon


...baghåndsviden:

overalt i det følgende refereres til JÆVNSTRØM!!!

1 Ohm er modstanden i en 10 cm konstantantråd med tykkelsen 0,25mm.

1 Ampére er styrken af den strøm, som løber igennem to uendelig lange, parallelle ledere, hvis de anbragt i afstanden 1 m fra hinanden udøver en gensidig kraftpåvirkning på 2*10^(-7) N/m.

1 Volt er den elektrisk potentielle energiforskel pr. ladning mellem to lederpunkter, hvis mellemliggende modstand er 1 Ohm, når lederen gennemløbes af en strøm på 1A.

P = U*I = R*I^2 = U^2/R [W] = [V*A] = [Ohm*A^2] = [V^2/Ohm]

E = P*t = U*I*t [Ws] = [J]

I = Q/t [C/s] = [As/s] = [A]

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juni 2007 af mathon


El-energi ved jævnspænding:

E = U*I*t [E] = J = Ws... Joules Lov som er grundligningen

heraf

P = E/t = U*I = R*I^2 = U^2/R....[P] = W = V*A = Ohm*A^2 = V^2/Ohm

El-energi ved vekselspænding:

E = U_eff*I_eff*t

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2007 af mathon


Husk 1 kWh = 3,6*10^6 Ws = 3,6*10^6 J

overførsel af E_el
sker gennem et vidt udbredt og veludviklet højspændingsnet. Højspændingen skabes ved transformation af vekselspænding (jævnspænding kan jo ikke transformeres!!!)

Det vigtige er ikke at få høj spænding, men at få lille strømstyrke i transportnettet, da det giver lavt effekttab. Men det er ved transformation ikke muligt at få lille sekundærstrøm uden at man samtidig får høj spænding!!!,
da

U_s/U_p = N_s/N_p

og

U_s*I_s = U_p*I_p, hvoraf I_s = [U_p/U_s]*I_p
eller

I_s = [N_p/N_s]*I_p

og

P_tab = R*I_s^2 = R*([N_p/N_s]*I_p)^2
eller

P_tab = R*[N_p/N_s]^2*I_p^2

hvis N_p=N_s er
P_tab = R*1^2*I_p^2

hvis N_p/N_s = 1/100 er
P_tab = R*[1/100]^2*I_p^2 = 10^(-4)*R*I_p^2
altså 1/10000 af det "oprindelige" effekt-tab





Svar #7
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Det skal lige nævnes at mit niveau er C-niveau tror ikke vi har haft om alt det i beskriver?!

Svar #8
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Energiproduktion.. Er det sådan noget som kerneenergi og kraftværker?

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. juni 2007 af mathon


...Ja bl.a.

Skriv et svar til: 24 timer eksamen hjælp NU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.