Andre fag

SU i pausen mellem militæret og videregående uddannelse

18. juli 2007 af tubstaR (Slettet)
Jeg har netop afsluttet 3. år på HHX i Nykøbing Falster og planen er, at jeg herefter vil læse Erhversøkonomi-Psykologi (ha.psyk) på Copenhagen Business School. Men først skal jeg ind og aftjene min værnepligt og her opstår to problemer: 1. Jeg er nødsaget til at opsige mit nuværende kollegieværelse og står derfor uden bolig, når jeg er færdig i militæret og 2. jeg har en periode, fra januar 2008 indtil min start på CBS, hvor jeg ikke ved hvad jeg skal foretage mig.

Når jeg skal læse på CBS, er mit ønske, at finde et kollegieværelse i nærheden af Frederiksberg. Dog ved jeg, at det er meget svært at finde en plads og at man tidligst kan ansøge seks måneder før det tidspunkt, hvor man er SU-berettiget fra. Jeg tænker derfor på muligheden i at tage et eller flere enkelt fag før min egentlige start på CBS - det kunne være fag udbudt af CBS, såvel som andre uddannelsesinstitutioner - men gerne noget der er relevant og forebyggende for mit videre studie. Jeg ville således være SU-berettiget og have muligheden for at søge et kollegieværelse tidligere og derved undgå at skulle bo hos venner og bekendte eller søge en lejlighed, blot for at bo der i få måneder. Derudover vil jeg få mulighed for at tilvænne mig til at bo i hovedstaden, have muligheden for at opbygge bekendtskaber mm. inden studiestart.

Jeg har været rundt omkring på nettet for at læse om reglerne på området og må indrømme at systemet virker noget tåbeligt. For at få bevilliget SU som enkeltfagsstuderende, er det et krav at de enkeltfag, der studeres er nødvendige at tage, for at opfylde den ønskede fremtidige uddannelses optagelseskrav - altså har man f.eks. ikke haft Matematik B, men det er et krav for at blive optaget på sin videre uddannelse, kan man få SU til at tage det som enkeltfag.

Som jeg ser det har jeg to muligheder for at opnå SU i det halve år og begge indebærer at jeg "går uden om systemet":
1. Jeg starter på en SU berettiget uddannelse fra Januar af, men skifter efter et halvt år, til den uddannelse jeg i virkeligheden ønsker.
2. Jeg foregiver at have et ønske om at studere f.eks. Psykologi på universiteten og bruger et halvt år på at supplere med Psykologi C som enkeltfag, hvorefter at jeg dropper mit ønske om at læse Psykologi på universitetet og istedet skifter, til den uddannelse jeg i virkeligheden ønsker.

Jeg skal understrege at ønsket om SU ikke er for at "nasse på samfundet" - jeg kunne sagtens tage et job og tjene langt flere penge pr. time end man gør ved at læse, men fordi at det simpelthen er et krav for at kunne ansøge om et kollegieværelse.

Jeg håber på at høre, fra personer der har erfaring på området - evt. ved at have stået i samme situation - og kan hjælpe mig.

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juli 2007 af 150972 (Slettet)

Har været i samme situation.

Jeg vil opfordrer dig til at søge enkeltfag som du synes kunne være spændende fx psykologi (som du selv nævner) samt engelsk A-niveau (var faktisk et krav på den HA-psyk. indtil 2006). Se den tid du bruger på ekeltfagene som en investering i din kommende uddannelse. Det kan jo også være du bliver så interesseret i et af fagene at du ændre studieplaner.


Du skal være opmærksom på at du, hvis du tager GSK, skal have min. 16 timer om ugen for at få SU og du må ikke have haft faget på det pågældende niveau. Desuden skal faget været et optagelseskrav for at få adgang til GSK. Det er med andre ord kun bestemte fag du kan tage på GSK.

Vælger du almindelig enkeltfag skal du have min. 23 timer om ugen for at får SU.

Held og lykke!

Svar #2
18. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Først og fremmest tak for svaret, 150972.

Som du selv nævner det, så skal faget være et optagelseskrav for at få adgang til GSK. Jeg opfylder i forvejen alle optagelseskrav til ha.psyk, så her ser jeg kun muligheden at foregive at jeg ønsker optagelse på et andet studie, hvor jeg pt. ikke opfylder optagelseskravene.

Du nævner at du selv har været i samme situation. Hvad gjorde du?

Svar #3
18. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Mine karakterer er følgende:

Fag, Niveau, Form, Karakter, *Eksamenskarakter*
Dansk A, skr, 10, *11*
Dansk A, mdt, 9, *9*
Engelsk A, skr, 8, *9*
Engelsk A, mdt, 8. *10*
Tysk B, skr, 5, *6*
Tysk B, mdt, 5
Matematik B, skr, 6
Matematik B, mdt, 8, *8*
Erhversøkonomi B, skr, 8
Afsætning A, mdt, 10, *13*
Afsætning A, skr, *11*
IT A, mdt, 10, *10*
IT A, skr, *10*
International Økonomi B, mdt, 11, *13*
Samtidshistorie B, mdt, 10
Erhversret C, mdt, 9
Idehistorie, mdt, 10
Erhverscase, skr, 8
Erhverscase, mdt, *10*
SSO, *13*

En mulighed ville f.eks. være at søge et studie hvor bestået Tysk er påkrævet og så tage et halvt år tysk på GSK. En anden mulighed vil være at søge et studie hvor Matematik A er påkrævet og ligeledes tage et halvt års GSK.

Jeg vil gerne høre fra flere, der har erfaringer :)!

Svar #4
18. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Nu har jeg brugt det meste af aftenen på at sidde og søge på GSK kurser, men kan stort set ikke finde andet end Matematik, Fysik og Kemi.

Er der nogen der kender til udbydere af GSK kurser i eksempeltvis Italiensk, Spansk, Psykologi, Filosofi eller Samfundsfag?

Brugbart svar (1)

Svar #5
18. juli 2007 af 150972 (Slettet)

Hej igen!

Man kan ikke tage Italiensk, spansk, psykologi, filosofi eller samfundsfag på GSK. De fag skal du tag som enkeltfag altså 23 timer om ugen. Det bliver et pudslespil at få fagene(tidspunkterne) til at hænge sammen.

Du kan, som løsning på dit problem, tage matematik på A-niveau. Fortæl/skriv på dit ansøgningsskema (til GSK) at du søger ind på ingeniør eller HA-matematik, der kræver de matematik på A-niveau. Du kan også tage fysik A-niveau, men det er måske knapt så anvendeligt ift. HA-psyk.

Jeg har selv taget et A-niveau i matematik på trods af at det kun var et krav at have B-niveau. Jeg brugte den med ingeniør og har IKKE dårlig samvittighed for jeg har faktisk fået brug for det og synes det var interessant.

Held og lykke!

Svar #6
18. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Det med Matematik A og ingenørstudiet er netop hvad jeg regner med at gøre, så det er rart at få bekræftet, at jeg er på rette vej! Mange tak for din hjælp.

Dog undersøger jeg stadig, hvilke alternativer jeg har :)

Brugbart svar (1)

Svar #7
18. juli 2007 af PLØK (Slettet)

Hej.
Jeg synes du skal prøve at søge et kursus på studieskolen, blot se hvad de har.
De udbyder gym fag, ofte lidt dyre, men måske en mulighed, de har så vidt jeg ved mange sprogfag

Brugbart svar (1)

Svar #8
19. juli 2007 af 150972 (Slettet)

#7 Studieskolen er IKKE SU-berettiget!

Brugbart svar (1)

Svar #9
19. juli 2007 af Makilla85 (Slettet)

#0:

Har du undersøgt, at kravet for at søge en studiebolig ikke indebærer, at du skal have mindst 20 timer i ugen?

Så skal du i hvert fald være opmærksom på dette i forhold til valg af fag. Dette var nemlig tilfældet i Odense!

Jeg har suppleret i år med mat B, fys B, kemi C og eng. A (sidstnævnte for at få SU, da jeg dermed kom op på 16 timer)

Men da jeg så fik et boligtilbud i Odense for 2 mdr. siden og takkede ja til det, blev jeg ikke godkendt, fordi man skulle have 20 timer i ugen, for at være kvalificeret til en studiebolig!

Så jeg må pænt vente med at få tilbud indtil jeg får brev om evt. optagelse d. 28. juli.

Svar #10
19. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Det eneste krav jeg kan komme frem til er:

"For at leje et kollegieværelse eller en kollegielejlighed skal du gå på en godkendt fuldtidsuddannelse, som varer mindst 1 år. Dvs. en uddannelse, hvor du kan få SU eller en elev- og praktikplads med elevløn. "

Men tager jeg GSK, bliver det jo kun til et halvt års studie. Så spørgsmålet er, om det overhovedet er en mulighed. Jeg synes det er svært at finde rundt i!

Svar #11
24. juli 2007 af tubstaR (Slettet)

Jeg har netop fået svaret :)

Hej Tobias

Hos CIU kigger vi på det samlede uddannelsesforløb. Hvis dit GSK-kursus ligger umiddelbart før du starter på din videregående uddannelse betragter vi det som et sammenhængede uddannelsesforløb. Hvis GSK-kurset f.eks. tager 5 måneder og den videregående uddannelse 5 år betragter vi det som et forløb på 5 år og 5 måneder, og dermed kan du søge allerede i forbindelse med GSK-kurset.

Hvis der derimod er et længere gab mellem dit GSK-kursus og din efterfølgende uddannelse bliver de betragtet som to selvstændige uddannelsesforløb, og så kan du ikke søge hvis dit GSK-kursus er mindre end et år.


Med venlig hilsen

Maria Nielsen
Centralindstillingsudvalget - www.ciu.dk

Skriv et svar til: SU i pausen mellem militæret og videregående uddannelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.