Matematik

tal i andre baser

26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)
Jeg står med et spørgsmål om tal i andre baser.

Bevis, at 5 går op et tal i base VI, hvis 5 går op i tallets tværsum.

Jeg har følgende eks. men ved ikke rigtig hvordan jeg skal bevise det.
----------
alle tal er i base VI
5*13=73
7+3=14
1+4=5
da tværsummen er 5, og 5 går op i 5.
base VI forlades.
-------------
Er der nogen som kan hjælpe med et bevis?
Tak.

//Decimat


Svar #1
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Det er jo helt galt!
Så om igen

----------
alle tal er i base VI
5*13=113
1+1+3=5
da tværsummen er 5, og 5 går op i 5.
base VI forlades.
-------------

Sorry forvirringen.

//Decimat

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. juli 2007 af peter lind

Udregn først resultatet i 10 tals systemet og omregn dernæst til 6-tals systemet. De 13 skal dog også omregnes til ti-talssystemet tallet bliver 1*6+3 = 9
Højre siderne bliver så i ti-tals systemet 45, 10 og 5.
Omregningen til sekstal systemet sker ved gentagne heltals division med 6.
For 45
45/6 giver 7 med 3 til rest.
7/6 giver 1 med 1 til rest
1/6 giver 0 med 1 til rest
cifrene er så fra mindst betydende værdi 3, 1 og 1.
omregning af 10
10/6 giver 1 med med 4 til rest
1/6 giver 0 med 1 til rest.
Resultat som angivet 14.

I princippet kan det også gøres på samme måde som almindelig multiplikation; men det kræver altså at man først laver en multiplikationstabel, og det kan næppe svare sig.

Svar #3
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

#2
Kender det godt findes også på nettet
http://home3.inet.tele.dk/jens_p/dk_math03.htm
Jeg ved ikke hvordan beviset skal føres.

Ved beviser plejer man at gøre det, ved at sige: det gælder for alle tal n i base VI da Xn(VI)/n(VI)er divident osv..

Altså et bevis for x går op n i VI når tværsummen=5
Jeg tror ikke at et enkelt eks. vil være nok.
Tak for hjælpen.

//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juli 2007 af sheaf (Slettet)

Et tal i base 6 omregnet til base 10 har formen



hvor a_i 0


og definer tallet p_n til at være sidste faktor på højresiden. Dermed er



Indsæt i øverste udtryk og få





som har 5 som divisor såfremt ciffersummen a_n+...+a_0 er delelig med 5.

Svar #5
26. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

#4
Fantastisk!
12 timers mareridt er slut.

og 6^1000 tak, sheaf.

:)

//DeciMat

Skriv et svar til: tal i andre baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.