Kemi

Molaritet?

29. juli 2007 af des79 (Slettet)
Halløj
Er der nogle der kan forklare mig hvordan man beregner molariteten udfra disse oplysninger " 5 mol NO og 2 mol Cl2 blandes i en 2 L beholder" Jeg kan simpelthen ikke overskue hvordan og vil sætte STOR pris på lidt hjælp:D

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juli 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

molariteten af hvad? hvis det er NO du vil finde molariteten på, er den jo stadig 5 mol :S Det samme gælder for Cl^2.

Mener du måske den molale koncentration eller måske vil du se koncentrationen af de enkelte stoffer i procent?

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. juli 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

hvis du vil se hvor meget stofferne bliver fortyndet, skal du først have fat i "molar volume beregning".

1)

molaremasse(NO)*stofmængde(NO)=Volume(NO)

det samme gør du med Cl^2

2)

Nu skal du bruge [A]=n(A)/V, hvor [A] er aktuel stomængdekoncentration med enheden M (molær). n(A) er stofmængden af stoffet A med enheden mol. V er volume.

Du kender volumet fra 1) og stofmængden af stofferne, så du kan uden videre bruge formlen i 2) til at regne dig frem til [A].

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. juli 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

I skal bare helt ignore #2. Det er vist rimeligt forkert (:

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juli 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

Det er jo to gasser du prøver at blande sammmen. Jeg ved ikke om det er til nogen hjælp, men alle gasser har samme volume ved ens temperatur, stofmængde og tryk.

Brugbart svar (1)

Svar #5
29. juli 2007 af Riemann

Opgaven er ikke helt klart formuleret (som DeutscerDäne også fremhæver!)- det står ikke angivet, hvad man skal beregne molariteten af.

Normalt angives molariteten i (det samme som koncentration) antallet af mol pr liter.

Har du 5 mol NO i en 2L beholder er molariteten 2.5 mol/L (mol/L skrives ofte som M - kaldes "molær").

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

5 mol*(14,0067+15,9994)g/mol NO +
2 mol*(2*35,453)g/mol Cl2

Jeg mener, det er sådan, du skal regne det ud, idet 1 mol er lige så mange gram, som molekylevægten angiver.

Hvis jeg er helt forkert på den så sig til, de der har kemi, det er længe siden, jeg har haft det.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juli 2007 af Riemann

Ved udregningen i #6 findes den totale masse af NO + CL2 i beholderen, og ikke molariteten / koncentrationen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

#7
Det er rigtigt, det fremgår vist også af enhedsbetragtningen af det kommer ud i gram, det var blot et lille bidrag til diskussionen.
Molariteten (antal mol pr. opløst gram stof pr. liter) kan beregnes her.

http://www.fvgh.dk/tj/kemi/interaktiv/interaktiveopgaver/molaritet.htm

Som jeg altid har fremhævet: Enheder er alfa og omega ved beregninger.

Svar #9
29. juli 2007 af des79 (Slettet)

Okay..opgaven går ud på at beregne hastighedskonstanten. Oplysningerne der er til rådighed er: at 5 mol NO og 2 mol Cl2 blandes i en 2 L beholder og begyndelseshastigheden måles til 2,4 * 10(-3)mol/L*s
Er det så ikke molariteten af NOCl(som jeg ikke kan finde ud af at beregne) jeg står og har brug for? Eller er jeg helt way of?:)

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis hastigheden ikke er konstant, så skal man vel have en forskrift for den: f(v)=??

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Vi har sandsynligvis forskriften af typen:
y=y0*e^(k*t), k<0, men står der ikke noget om det i opgaven om det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. juli 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Koncentrationen i #5 er korrekt beregnet. Det du så skal finde er reaktionens hastighedskonstant. Du har ikke beskrevet noget reaktion, men lad os antage, at NO og CL2 reagerer med hinanden.

Det er troligt, at reaktionen er en 2. ordens reaktion, hvor reaktionshastigheden v er givet ved:

v=k*[NO]*[Cl2]

Da du indledningsvist skulle beregne [NO] og [Cl2] er det derfor et let sag, at beregne k, når udgangshastigheden er oplyst. Det er nemlig kun lige i starten af reaktionen, du kender NO og Cl2 koncentationerne. Under reaktionen falder disse menlig.

Prøv om du kan komme videre herfra.

Svar #13
30. juli 2007 af des79 (Slettet)

Næh, ingen forskrift for hastigheden er opgivet. Jeg må se om det lykkedes nu - Tak til alle.

Skriv et svar til: Molaritet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.