Matematik

Andengradspolynomiets parametre

07. august 2007 af Sjode (Slettet)
Vi sidder og er ved at skrive en opgave om andengradspolynomiet og vi kan ikke helt regne ud hvad b laver. a og c har vi helt styr på. b er vist nok parallelforskydningen i x, men hvordan? - HJÆLP :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2007 af eightx2 (Slettet)

Kan ikke huske den helt korrekte definition, hvis der er sådan en, men b har i hvert fald, sammen med a, indflydelse på toppunktets x-koordinat. (x=-b/(2a)).

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. august 2007 af -Zeta- (Slettet)

Andengradspolynomiets b er afgørende for hvor parablens toppunkt ligger i koordinatsystemet, da b indgår i _både_ 1. og 2.koordinatet for toppunktet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2007 af mathon


opfølgning på og supplement til #2


y = ax^2+bx+c = a[x-(-b/(2a)]^2 + (-d/(4a))
altså

en parallelforskydning af y = ax^2 efter parallelforskydningsvektor (-b/(2a),-d/(4a))

alle egenskaber ved y = ax^2 f.eks. afstande og symmetriforhold er bevaret efter flytningen blot andetsteds i koordinatsystemet.

symmetriaksen x=0 for y = ax^2 vinkelret på x-aksen forskydes -b/(2a) altså stykket |-b/(2a)| vinkelret væk
fra y-aksen og får dermed ligningen x = -b/(2a) og er symmetriakse for grafen for y = ax^2+bx+c.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
toppunktet (0,0) for y = ax^2 forskydes over i

[-b/(2a),-d/(4a)] = [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2] toppunktet for y = ax^2+bx+c

det ses, at b indgår i både 1.- og 2.koordinat for [-b/(2a),c-a(-b/(2a)^2], hvorfor b har indflydelse på begge koordinaters størrelse

eller udtrykt anderledes:

er bestemmende for hvor i koordinatsystemet, toppunktet for y = ax^2+bx+c er beliggende

er specielt b=0, er toppunktet for y = ax^2+bx+c (0,c)

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2007 af ibibib (Slettet)

Derudover er b = f'(0).
Dvs, at b er tangentens hældning når parablen skærer y-aksen.

Skriv et svar til: Andengradspolynomiets parametre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.