Kemi

PLZ HJÆÆÆLP, HASTER!

18. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)
Hey, jeg sidder lidt fast her, og håber nogen vil hjælpe.
Jeg vil bare have lidt hjælp til at komme igang med den...


Opgave 2

Du skal bestemme indholdet af jern i en jernpille og bruger metoden beskrevet i øvelsesvejledningen.

Beregn massen af jern hvis ækvivalenspunktet er 18,0 mL

Her er mit hjælpeark:


Som supplement til den mængde jern man får gennem kosten kan man indtage jerntabletter. Jernforbindelserne i jerntabletter kan f.eks være ionforbindelser som:
Jern(II)sulfat (FeSO4 . 7H2O)
Jern(II)tartrat (Fe(CHOHCOO)2) Jernsalt af vinsyre.
Vinsyre:



Jern(II)fumarat(Fe(HCCOO)2) Jernsalt af fumarsyre
Fumarsyre:


Det er eksperimentets formål at bestemme jernindholdet i en vilkårlig type jerntabletter.

Teori:
Jernet findes enten som Fe2+ eller som Fe3+. Alle Fe3+-ionerne skal først reduceres til Fe2+-ioner med kobber. Det forløber efter reaktionsskemaet:

2 Fe3+(aq) + Cu(s) ? Fe2+ + Cu2+(aq)

Indholdet af Fe2+ kan nu bestemmes ved en redoxtitrering. Man kan bruge det kraftige oxidationsmiddel kaliumpermanganat (KMnO4) til nogle typer jerntabletter. Men andre typer indeholder ud over Fe2+ andre forbindelser, der kan oxideres af kaliumpermanganat. Det er derfor bedre at anvende det mildere oxidationsmiddel cerium(IV)sulfat. Reaktionsskema:

Fe2+(aq) + Ce4+(aq) ? Fe3+(aq) + Ce3+(aq)

For at få et tydeligt farveskift må redoxindikatoren ferroin tilsættes. Fra at være rød i Fe2+-opløsningen vil den ved overskud af Ce4+ oxideres til en blå forbindelse.



Udstyr:
Kobberpulver, 1 M H2SO4, 0,10 Ce(SO4)2 i 0,5 M H2SO4 og ferroin.
To 100 mL koniske kolber, spatler, 100 mL måleglas, glastragt, filtrerpapir, burette, magnetomrører.

Fremgangsmåde:
1. En jerntablet opløses i en 100 mL konisk kolbe med ca. 20 mL 1 M H2SO4.
2. Der tilsættes en spatelfuld kobberpulver.
3. Opløsningen filtreres over i en 100 mL konisk kolbe.
4. Buretten fyldes med Ce(SO4)2-opløning.
5. Filtratet som nu indeholder Fe2+-ionerne tilsættes et par dråber ferroin og titreres med Ce(SO4)2-opløsningen. Ækvivalenspunktet ses ved et farveskift fra rød til blå. Afhængigt af jerntablettypen kan den blå forsvinde igen fordi Ce4+ langsomt kan oxidere andre stoffer fra jerntabletten. Derfor slutter titreringen ved det første farveskift. Aflæst rumfang af Ce(SO4)2-opløning:

V(Ce(SO4)2)=________________mL

Behandling af resultaterne:

Beregn stofmængden af Ce4+ i det anvendte rumfang Ce(SO4)2-opløning.

n(Ce4+) = _________=_________mol.

Hvor stor var stofmængden af Fe2+ i tabletten?

n(Fe2+) =_________mol.


Beregn massen af jern i jerntabletten.

mjern = n .M =___________g


Sammenlign med deklarationen.

mjern = ___________g


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du skal kende koncentrationen af titranten (Ce4+), lad os kald den m (mol/l).

Hvis du bruger 18 ml titrant, har du tilsat m*18/1000 mol Ce4+.

Af reaktionsligningen fremgår det, at et mol Ce reagerer med et mol Fe. Mængden af Fe i en tablet er derfor også m*18/1000 mol. Omregn dette til g Fe

Svar #2
19. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)

Ok, men jeg kan ikke finde koncentrationen af Ce4+, det er mit problem...

Så vidt jeg har læst i mit ark, så er koncentrationen 0,10 M, passer det, hvis du læser mit hjælpe ark, og tusind tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2007 af martinrv (Slettet)

Overhold nu de regler og brug nogle ordentlige overskrifter!

Svar #4
19. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)

Hvilken regler? Og hvilken overskrift handler det om?

Svar #5
19. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)

Hov, jeg har lige læst det, im sorry, jeg læste lige lidt hurtigt da jeg skrev indlægget, sorry

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2007 af kleif

Din overskrift: PLZ HJÆÆÆLP, HASTER!

Ved oprettelse af nyt indlæg:
"Giv dit indlæg et sigende navn, så hjælper du de relevante brugere med at finde netop dit spørgsmål. Titler som: "Hjælp" og "Haster" er bandlyste. "

Samt under retningslinier:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Politik.aspx

"Giv dit indlæg en sigende titel, så hjælper du de relevante brugere med let at finde dit spørgsmål / kommentar."

Svar #7
19. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)

Jep, har fået læst det, sorry. Men jeg er ny her, kan jeg ikke ændre titlen`?

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2007 af kleif

Det kan man ikke ... bare du husker det til næste gang.

Svar #9
19. august 2007 af qazzaqqazzaq (Slettet)

Det skal jeg nok :)
ha det

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Antallet af mol Ce4+ bliver da: 0,1*18/1000 = 0,0018 mol.

Nu skal du så bare beregne vægten af Fe. Se #1

Skriv et svar til: PLZ HJÆÆÆLP, HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.