Kemi
Thermodynamik
18. august 2007 af
Heman (Slettet)
Sytesegas er et vigtigt industrielt mellemprodukt, som dannes ved den såkaldte "steam reforming" proces.
Industrielt foregår reaktionen ved 850 grader celcius og 20 atm tryk, over en nikkel katalysator ud fra methan og overhedet vanndamp i stort overskud ifølge reaktionnsskemaet:
CH4(g) + H2O(g) <----> CO(g) + 3H2(g)
Beregn følgende størrelser:
Delta rH 298=
Delta rS 298=
Delta rG 298=
Reaktionens ligevægtskonstant ved 298k.
Reaktionens ligevægtskonstant ved procestemperaturen, idet delta rH og delta rS regnes uafhængige af temperaturen.
Det første spørgsmål besvares følgende:
delta rH = delta H(produkter) - delta H(reaktanter) = (-110,53) - (-74,81 - 241,82) =- 427,16
Ser det rigtigt ud? og det samme gøres jo så ved delta S og G.
Men er så tvivl om de sidste to spørgsmål jeg har skrevet op.
Industrielt foregår reaktionen ved 850 grader celcius og 20 atm tryk, over en nikkel katalysator ud fra methan og overhedet vanndamp i stort overskud ifølge reaktionnsskemaet:
CH4(g) + H2O(g) <----> CO(g) + 3H2(g)
Beregn følgende størrelser:
Delta rH 298=
Delta rS 298=
Delta rG 298=
Reaktionens ligevægtskonstant ved 298k.
Reaktionens ligevægtskonstant ved procestemperaturen, idet delta rH og delta rS regnes uafhængige af temperaturen.
Det første spørgsmål besvares følgende:
delta rH = delta H(produkter) - delta H(reaktanter) = (-110,53) - (-74,81 - 241,82) =- 427,16
Ser det rigtigt ud? og det samme gøres jo så ved delta S og G.
Men er så tvivl om de sidste to spørgsmål jeg har skrevet op.
Svar #1
19. august 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Det første ser rigtigt ud, selv om jeg dog ikke har regnet efter og slået deltaH op for stofferne.
Beregn deltaG som: deltaG=deltaH-TdeltaS
I din kemibog, kan du finde en relation mellem ln(K) og deltaG for reaktionen. Brug den til at beregne K med (ligevægtskonstanten)
Hvis du antager, at deltaH og delta S er temperaturuafhængige, kan du let beregne deltaG ved en anden temperatur (husk at bruge temperatur i Kelvin).
Beregn deltaG som: deltaG=deltaH-TdeltaS
I din kemibog, kan du finde en relation mellem ln(K) og deltaG for reaktionen. Brug den til at beregne K med (ligevægtskonstanten)
Hvis du antager, at deltaH og delta S er temperaturuafhængige, kan du let beregne deltaG ved en anden temperatur (husk at bruge temperatur i Kelvin).
Svar #2
19. august 2007 af Heman (Slettet)
Mange tak for det hurtige svar.
jeg har fundet ligningen:
-delta Gm = R * T * ln(k)
Som kan omskrives:
ln(k)= -delta Gm/ R *T
Går udfra det er den du tænker på...
Kan man se om reaktionen er endoterm eller exo udfra enthalpi. Entropi osv?
jeg har fundet ligningen:
-delta Gm = R * T * ln(k)
Som kan omskrives:
ln(k)= -delta Gm/ R *T
Går udfra det er den du tænker på...
Kan man se om reaktionen er endoterm eller exo udfra enthalpi. Entropi osv?
Skriv et svar til: Thermodynamik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
