Kemi

salpetersyre

30. august 2007 af Niika (Slettet)
Hej

er der nogen dr kan hjælpe mig med denne opgave?
Koncentreret salpetersyre indeholder 68 % HNO3 og har massefylden 1,4 g/mL.
Beregn hvor mange mL af denne syre der skal bruges for at fremstille 1,00 L 2,00 M salpetersyre

på forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2007 af mathon


C = 10*d*p/M,

hvor
C er den molære koncentration [mol/L]
d er densiteten [g/mL]
p er masseprocenten
M er molarmassen [g/mol]

hvoraf da M_HNO3 = (1+14+3*16)g/mol = 63/g/mol

C_HNO3 = 10*1,4*68/63 = 15,1111 M

der skal bruges 1,00*L*2,00 mol/L HNO3 = 2 mol HNO3,
som fås af den 15,1111 M(olære) stamopløsning
ud fra

V = n/C = 2*mol/(15,1111*mol*L^(-1)) = 0,132353 L = 132,353 mL

konklusion:
i et 1,5 L's måleglas hældes lidt destilleret vand. Heri tilsættes 132,4 mL 68%(masse-%) HNO3. Under omrøring tilsættes der destilleret vand til 1L-mærket.

Svar #2
30. august 2007 af Niika (Slettet)

okay tak skal du have..
men forstår ikke hvorfor du opløfter L^-1 ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2007 af mathon


mol*L^(-1) = mol/L



1/x = x^(-1)

1/mol = mol^(-1)

Skriv et svar til: salpetersyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.