Kemi

Mængdeberegning

03. september 2007 af andersbm (Slettet)
Hvor meget koncentreret salpetersyre skal der til at opløse 0,3 g kobber.

3Cu(s)+8HNO3(aq)->3Cu(NO3)2(aq)+2NO(g)+4H2O

TÆnker på at beregne stofmængden af kobber først:
n(kobber)=m/m=0,3g/65,546g/mol=0,0047 mol

Så beregne stofmængden af salpeter ved hjælp af reaktionsskemaet:
n(salpeter)=8/3*0,0047mol=0,0125 mol

Dernæst beregne massen af salpeter:
m(salpeter)=n*M=0,0125mol*63,0147g/mol=0,7877g

Og så dividere med densiteten for salpetersyre
ml salpetersyre=0,7877g/?g/mL

Jeg kan kun finde for 68% salpetersyre

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du er næsten i hus!

0,78 g HNO3 er ok (har ikke regnet efter, men princippet er ok)

Dette er 100 % HNO3. Hvis du anvender 68 % HNO3 skal du bruge 0,78/0,68 g

Herefter omregnes til ml v.h.a. massefylden for 68 % HNO3

Svar #2
03. september 2007 af andersbm (Slettet)

Jeg stiller et ekstra spørgsmål..der er kavet to opløsninger! den ovenstådende og en hvor det er zink istedet for kobber! Og der spørges så hvorfor zinkinholdet i messingopløsningen ikke influerere på målingerne(spektromofotometri)?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Zinkioner har ikke samme farve som kobberioner. Hvordan har du målt indholdet af kobber?

Svar #4
03. september 2007 af andersbm (Slettet)

Har jeg ikke endnu, det skal vi gøre imorgen! Det er nok mere et teoretisk spørgsmål, men jeg formodede selv det selvsamme omkring farverne da det vidst er blå og blågrøn, men det er bare det at de ligger cirka samme sted i et absorptionspektre og derfor burde de vel begge slippe igennem

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Typisk måles Cu2+ som tetramin komplex (meget stærk blå farve). Dette er ikke tilfældet med Zink

Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.