Kemi
ligevægt
06. september 2007 af
Chimmi (Slettet)
10 mL 1,0*10^-5 M AgNO3 blandes med 10mL 2,0*10^-5 M CaCl2. Temperaturen er 25 grader celsius. Dannes der bundfald ved sammenblandingen.?
-- jeg skal finde om den er mættet, overmættet eller umættet, ved at skrive den op på formen som opløselighedsprodukt.
[Ag+]*[NO-]=K_o(AgNO)
og
[Ca+]*[Cl2-]=K_o(CaCl2)
sådan?
hvad er K_o så ved 25 grader?
-- jeg skal finde om den er mættet, overmættet eller umættet, ved at skrive den op på formen som opløselighedsprodukt.
[Ag+]*[NO-]=K_o(AgNO)
og
[Ca+]*[Cl2-]=K_o(CaCl2)
sådan?
hvad er K_o så ved 25 grader?
Svar #1
06. september 2007 af mathon
Ko(AgCl;25°C) = 2*10^(-10)
10 mL 1,0*10^(-5) M AgNO3 leverer: 0,010*L*1,0*10^(-5)*mol/L = 1*10^(-7)mol Ag^(+)(aq)-ion
10mL 2,0*10^(-5) M CaCl2 leverer:2*0,010*L*2,0*10^(-5)*mol/L = 4*10^(-7) mol
Cl^(-)(aq)-ion
[Ag^(+)(aq)]*[Cl^(-)(aq)] = 1*10^(-7)mol * 4*10^(-7)mol = 4*10^(-14)mol^2,
hvilket ikke - ved 25°C - overskrider Ko
der dannes således ikke bundfald...
Svar #2
07. september 2007 af mathon
korrektion til#1
der er fejl i i beregningen, idet jeg har multipliceret stofmængderne, som rettelig skulle have været koncentrationerne.
[Ag^(+)(aq)] = 10^(-7)mol/(0,02L) = 0,5*10^(-5)mol/L = 0,5*10^(-5)M
[Cl^(-)(aq)] = 4*10^(-7)mol/(0,02L) = 2*10^(-5)mol/L = 2*10^(-5)M
hvorfor
ionproduktet er [Ag^(+)(aq)]*[Cl^(-)(aq)] = 0,5*2*(10^(-5))^2M^2* = 1*10^(-10)M^2 = Ko
konklusionen er således, at ionproduktet er tangeret, hvorfor begyndende bundfaldsdannelse vil finde sted, såfremt omrøringen ikke er perfekt.
Svar #3
07. september 2007 af mathon
...nej!!! - hvor det går:
Ko(AgCl;25°C) = 2*10^(-10) og ikke 1*10^(-10)
så konklusionen - nu for 3. gang - er:
1*10^(-10) < Ko = 2*10^(-10), hvorfor der ikke dannes bundfald...
.....................................................................
...man kan så ønske sig selv større koncentration og bedre held næste gang!!!
Skriv et svar til: ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
