Kemi

Væksthastighed

07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)
Jeg har ved forsøg (OD-450 - spektrometer) fundet ud af følgende: - vedr. E.coli bakterier:

60 min = 1.164
120 min = 2.55
180 min = 13
240 min = 64

Tallene til højre for =tegnet er korrigeret for fortyndingsfaktoren.

Mit problem er, at jeg gerne vil (ud fra overstående værdier) finde væksthastigheden - og om der er tale om en eksponentiel vækst.

Hvordan kan jeg finde ud af det?

JJ

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2007 af mathon


...ved at undersøge kurveforløbet i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem.

Danner de koordinerede data en ret linje, er der tale om eksponentiel vækst...

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2007 af mathon


...du kan også liste dataene op og lade regnemaskinen gennemføre forskellige slags regressionsberegninger. Korrelationsfaktoren vil da vise, om eksponentiel vækst er relevant.

Svar #3
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg arbejder med værdierne i progammet Mathcad, jeg ved ikke om det er et du kender?

Hmm, det ser umiddelbart ikke ud til, at væksten er eksponentiel - Eller hvad?


Svar #4
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvordan ser de ud, hos Jer? - Hvis der er nogen der gider tjekke.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2007 af mathon


N(t) = 0,232345*1,023011^t

Svar #6
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvad er t i denne sammenhæng? - Og hvordan har du beregnet den? :) -
Skal se hvad jeg gør forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis væksten stiger eksponentielt gælder det at:

N=N0*ext(kt)

hvor t er tiden, N er antallet af E-coli (med den enhed du selv har målt antallet), N0 er antallet for tiden t=0. k er "bare" en konstant.

Hvis du tager ln på begge sider får du:

ln(N) = ln(N0) + k*t

Lav derfor en afbilding af ln(n) mod t. Giver det et ret linie (eller næsten en ret linie), kan du aflæse ln(N0) som skæring på y-aksen og k er hælningen.

Svar #8
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Mathcad har lidt svært ved at finde definitioner på fx. k - konstanten.
Derfor kan jeg heller ikke indsætte den i et koordinatsystem, med henblik på en evt. aflæsning/bevis.

Hvordan kan jeg se, om væksten er eksponentiel?

Svar #9
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Når jeg sætter denne: N(t) = 0,232345*1,023011^t - ind i et koordinatsystem, får jeg en ret linje der går igennem 0-punktet.

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du ikke kan få Mathcad til at makke ret, så et stykke millimeter papir!

Svar #11
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Jeg regner med, at idet det er en ret linje.. ja, da er det en eksponentiel vækst. Jeg er bare ikke helt sikker.. Er den eksponentiel?

Svar #12
07. september 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvordan beregner jeg væksthastighederne?

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. september 2007 af -Zeta- (Slettet)

Dataerne i Mathcad: http://peecee.dk/?id=66764

Skriv et svar til: Væksthastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.