Kemi
bundfald?
09. september 2007 af
Chimmi (Slettet)
100 mL 3,0*10^-5 M bariumchloridopløsning blandes med 200 mL 4,5*10^-5 M natriumsulfatopløsning ved 25 grader celsius.
Dannes der bundfald af bariumsulfat?
jeg skal vel bruge formlen for at finde opløselighedsproduktet, men så skal jeg vel først opskrive reaktionsskemaet for dette..?
jeg har gjort:
BaCl + Na2SO4 ---> BaSO4
men hvor skal Na2 placeres her?
Dannes der bundfald af bariumsulfat?
jeg skal vel bruge formlen for at finde opløselighedsproduktet, men så skal jeg vel først opskrive reaktionsskemaet for dette..?
jeg har gjort:
BaCl + Na2SO4 ---> BaSO4
men hvor skal Na2 placeres her?
Svar #1
09. september 2007 af mathon
Ba^(2+)(aq) + 2Cl^(-)(aq) + 2Na^(+)(aq) + SO4^(2-)(aq) --> BaSO4(s) + 2Na^(+)(aq) + 2Cl^(-)(aq)
2Na^(+)(aq) og 2Cl^(-)(aq) er blot spectator-ioner/tilskuerioner
hvorfor
Ba^(2+)(aq) + SO4^(2-)(aq) --> BaSO4(s) er reaktionen
såfremt opløselighedsproduktet, Ko = 1*10^(-10), er overskredet
for at undersøge om dette er tilfældet:
1) find stofmængden af Ba^(2+)(aq) i 100 mL 3,0*10^-5 M BaCl2
2) find stofmængden af SO4^(2-)(aq) i 200 mL 4,5*10^-5 M Na2SO4
3) find [Ba^(2+)(aq)] ud fra stofmængden i fællesrumfanget 300 mL
4) find [SO4^(2-)(aq)] ud fra stofmængden i fællesrumfanget 300 mL
5) beregn ionproduktet = opløselighedsproduktet og kontroller, om dette overstiger Ko = 1*10^(-10)
Svar #2
09. september 2007 af Chimmi (Slettet)
jeg har fået
n(Ba2+)= 3,0*10^-6mol
n(SO4^2-)=9,0*10^-6mol
og
[Ba2+]=1,0*10^-5M
[SO4^2-]=3,0*10^-5M
nu regner jeg opløselighedsproduktet:
[BaSO4]/([Ba2+]*[SO4^2-] = Ko
men så går det galt her, for jeg ved da ikk koncentrationen af BaSO4 ??
n(Ba2+)= 3,0*10^-6mol
n(SO4^2-)=9,0*10^-6mol
og
[Ba2+]=1,0*10^-5M
[SO4^2-]=3,0*10^-5M
nu regner jeg opløselighedsproduktet:
[BaSO4]/([Ba2+]*[SO4^2-] = Ko
men så går det galt her, for jeg ved da ikk koncentrationen af BaSO4 ??
Svar #3
10. september 2007 af mathon
nu beregner jeg det aktuelle ionprodukt:
[Ba^(2+)(aq)]*[SO4^(2-)(aq)] = [1,0*10^(-5)M]*[3,0*10^(-5)M] = 3*10^(-10)M^2
hvoraf ses, at det aktuelle ionprodukt overstiger opløselighedsproduktet, som er 1*10^(-10)M^2.
Der der dannes således bundfald af BaSO4(s), så længe opløselighedsproduktet er overskredet.
Skriv et svar til: bundfald?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
