Kemi
Borvand- hjælp!
10. september 2007 af
Andenger (Slettet)
Nogen der er søde at hjælpe mig på vej med disse opgaver?!
Borvand
Tidligere benyttede man borvand til rensning af sår og til badning af øjne. Borvand er en vandig opløsning af borsyre, H3BO3.
Borvand fremstilles med et indhold på 2,0 g borsyre pr. 100 mL opløsning.
250 mL
Borvand
2 % borsyreopløsning
Antiseptisk
Etiket fra en flaske borvand
a)Beregn den formelle koncentration af borsyre i borvand.
Borsyre optræder som en monoprot syre, når den opløses i vand.
b)Beregn pH for borvand
En familie har en halvfyldt flaske med borvand stående i et gammelt medicinskab. Man er i tvivl om, hvorvidt opløsningens koncentration svarer til etikettens angivelse. Familiens datter går i gym-nasiet og er interesseret i kemi. Hun får lov til at analysere flaskens indhold ved en sy-re base titrering i forbindelse med et kemiforsøg i gymnasiets laboratorium.
Hun afpipetterer 5,0 mL af borvandet, som hun herefter titrerer som monoprot syre med 0,100 M NaOH. Ved ækvivalenspunktet er der brugt 18,8 mL af NaOH-opløsningen.
c)Stemmer analyseresultatet overens med etikettens angivelse?
Borsyre kan fremstilles ved tilsætning af syre til en vandig opløsning af borax. Borax har formlen Na2B4O7*10 H2O.
Når borax opløses i vand, dannes der en blanding af H3BO3 og H2BO3?:
B4O72?(aq) + 5 H2O(l) ? 2 H3BO3(aq) + 2 H2BO3?(aq)
Reaktionen forløber fuldstændigt.
d) Beregn pH for en opløsning af borax i vand.
Borvand
Tidligere benyttede man borvand til rensning af sår og til badning af øjne. Borvand er en vandig opløsning af borsyre, H3BO3.
Borvand fremstilles med et indhold på 2,0 g borsyre pr. 100 mL opløsning.
250 mL
Borvand
2 % borsyreopløsning
Antiseptisk
Etiket fra en flaske borvand
a)Beregn den formelle koncentration af borsyre i borvand.
Borsyre optræder som en monoprot syre, når den opløses i vand.
b)Beregn pH for borvand
En familie har en halvfyldt flaske med borvand stående i et gammelt medicinskab. Man er i tvivl om, hvorvidt opløsningens koncentration svarer til etikettens angivelse. Familiens datter går i gym-nasiet og er interesseret i kemi. Hun får lov til at analysere flaskens indhold ved en sy-re base titrering i forbindelse med et kemiforsøg i gymnasiets laboratorium.
Hun afpipetterer 5,0 mL af borvandet, som hun herefter titrerer som monoprot syre med 0,100 M NaOH. Ved ækvivalenspunktet er der brugt 18,8 mL af NaOH-opløsningen.
c)Stemmer analyseresultatet overens med etikettens angivelse?
Borsyre kan fremstilles ved tilsætning af syre til en vandig opløsning af borax. Borax har formlen Na2B4O7*10 H2O.
Når borax opløses i vand, dannes der en blanding af H3BO3 og H2BO3?:
B4O72?(aq) + 5 H2O(l) ? 2 H3BO3(aq) + 2 H2BO3?(aq)
Reaktionen forløber fuldstændigt.
d) Beregn pH for en opløsning af borax i vand.
Svar #1
10. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)
a)
2g /100 ml svarer til 20 g/l. Omregn de 20 til mol ved formlen n=m/Mw, hvor n er mol, m er vægt af borsyre i g og MW er molvægt i g/mol.
b)
Brug formlen for pH for en svag syre. Slå borsyres pKa værdi på i din bog. Koncentrationen har du fra spm. a)
c)
Ved ækvivalenspunktet er ækv. syre 0 ækv. base.
Ækv base er V*N, hvor V er volumen af titrant og N er normaliteten (= molariteten for en monoptot base)
Ækv. syre = n/MW, hvor n er mol borsyre i de 5 ml.
Omregn herefter n til g borsyre i de 5 ml.
2g /100 ml svarer til 20 g/l. Omregn de 20 til mol ved formlen n=m/Mw, hvor n er mol, m er vægt af borsyre i g og MW er molvægt i g/mol.
b)
Brug formlen for pH for en svag syre. Slå borsyres pKa værdi på i din bog. Koncentrationen har du fra spm. a)
c)
Ved ækvivalenspunktet er ækv. syre 0 ækv. base.
Ækv base er V*N, hvor V er volumen af titrant og N er normaliteten (= molariteten for en monoptot base)
Ækv. syre = n/MW, hvor n er mol borsyre i de 5 ml.
Omregn herefter n til g borsyre i de 5 ml.
Skriv et svar til: Borvand- hjælp!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
