Matematik

Isoler bogstav i formel

11. september 2007 af anders_h (Slettet)
Hej

Jeg skal løse følgende opgave:

Isoler q i formlen a=3q-qa+5.

Det jeg er interesseret i at vide er, hvordan jeg splitter q og a ad. Skal jeg dividere på begge sider af lighedstegnet, og i så fald hvordan?

Mvh. Anders

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2007 af ibibib (Slettet)

Isoler leddene med q først:
a=3q-qa+5
a-5=3q-qa
sæt q udenfor en parentes:
a-5=q(3-a)
osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Sæt q uden for en parentes så 3q-qa bliver til q(3-a)

Svar #3
11. september 2007 af anders_h (Slettet)

Okay tak - nu er jeg med. Ikke altid let at gennemskue hvad man lige skal gøre ;-)

Svar #4
11. september 2007 af anders_h (Slettet)

Nu kan det godt være jeg lyder dum, men hvad skal jeg så stille op med q(3-a) ? Jeg skal jo have 3-a over på den anden side af lighedstegnet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du starter emd at flytte de 5 over til venstre, så kunne du jo efterfølgende dividere med (3-a).

Brugbart svar (1)

Svar #6
11. september 2007 af Molle (Slettet)

Parentesen kan betragtes som ét tal.
du har altså to faktorer q og 3-a.
Divider med 3-a på begge sider for at isolere q.

q = (a-5)/(3-a)

Svar #7
11. september 2007 af anders_h (Slettet)

tak.

Svar #8
11. september 2007 af anders_h (Slettet)

Et sidste spørgsmål:

I opgaven står der, at jeg skal isolere q. Det har jeg så gjort nu. Men der står også: For hvilken værdi af a kan det ikke lade sig gøre at isolere q?

Hvad menes der med det?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

q = (a-5)/(3-a)

Du kan ikke beregne q, hvis a antager en værdi der gør, at du skal dividere med 0. Hvornår gør den det?

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2007 af badooo (Slettet)

HINT:

Du dividerer til sidst, men hvilket tal er forbudt at dividere med? :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Nul

Svar #12
11. september 2007 af anders_h (Slettet)

Ok, det er jo egentlig logisk nok ;-) Så det eneste tal a ikke kan være er 0, fordi det er forbudt at dividere med 0, right?

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2007 af badooo (Slettet)

Nej. Hvis du sætter 0 ind på a's plads, giver nævneren så 0?

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2007 af lottefar (Slettet)

a kan ikke være 3 da du så kommer til at dividere med nul. a må godt være 0.

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du dividerer med (3-a), altså må 3-a ikke være nul. Hvornår er 3-a=0 ??

Skriv et svar til: Isoler bogstav i formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.