Kemi

Dihydron ækvivalens

11. september 2007 af Pelle89 (Slettet)
H_3PO_3 er en dihydron syre og har ækvivalens ved 22,6 mL hvad er pH så i halvækvivlens punktet 11,3mL.. ved godt at det normalt er pKs men gælder det også for dihydrone syrer
??

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Er det første eller andet elle begge syre-H'er, der titreres?

Svar #2
11. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

det siger opgaven intet om :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis de 22,6 ml svarer til 1. syre-H, såvil du, når du har tilsat den havle mængde base, have lige meget H2PO3 og HPO3-, hvorved du netop har, at pH=pKa

Svar #4
11. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

ja det ville jeg jo også net op mene men.. min kemi lærer snakkede noget om gennemsnittet af de to pKs'er

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Så er det jo kon fordi, at den halve mængde svarer til, at du har titreret det første syre-H. Udledningen af den formel findes i din kemibog. Om det er det simple gennemsnit af de to pKa eller eller det kræver lidt beregning, kan jeg ikke lige huske (og jeg gider ikke udlede formlen lige nu!)

Svar #6
11. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

det er bare i orden tak for hjælpen... jeg skal jo også lave lidt selv :D

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du har syre H2A, der kan fraspalte to protoner, har du:

H2A -> HA- + H+ med konstanten K1

og

HA- -> A2- + H+ med konstanten K2

hvilket netop er tilfældet, når du har titreret det ene af de to syre-H.


Det kan nu vises, at hvis [A2-] = [H2A], er K1*K2 = [H+]^2

hvoraf det kan udledes, at pH = 0,5*(pKa1 + pKa2).


Skriv et svar til: Dihydron ækvivalens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.