Studievejledning

Jura og Økonomi

13. september 2007 af Nithelizius (Slettet)
Hej jeg sidder så småt og planlægger fremtidsplanerne :) Og har længe tænkt over fordele og ulemper ved diverse studier, hvilke jobs de ville føre til, og generelt hvad jeg skal bruge det til og har LYST til :). Men det er nu ikke det som mit spørgsmål retter sig imod (bare en hyggelig intro :)).

Jeg ved at man i f.eks. England kan læse 2 ting på en gang, altså 2 "uddannelser".. Her ville jeg så høre om det samme gør sig gældende i Danmark. Hvis man f.eks. skulle have lyst til at læse Jura og Økonomi på samme tid??..

Kan dette lade sig gøre? Jeg mener der er ikke mødepligt til selve forelæsningerne, og hvis timerne(og evt. forelæsningerne) ligger til det, om det så er muligt at studere 2 studier på samme tid :)?? - altså bachelordelen :)

Synes bare ikke der er nogen grund til at gå igang med planlægningsprocessen/tale med studievejledningen på universitetet, før jeg får at vide om det overhovedet er "lovligt" i DK

På forhånd tak :)

- Bare sig til hvis jeg skal skal uddybe noget eller andet :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2007 af Roman Garcia

- Her er nogle svar på dine spørgsmål.

Er det muligt at kombinere jura og økonomi?? Både ja og nej. Nej, fordi jura er en selvstændig uddannelse, hvor man ikke har suppleringsår, som eksempelvis hos mange hummanistiske fag. Derfor kan man ikke læse økonomi et år, hvis man er begyndt på jura studiet. Man skal have fag forhåndsgodkendt, og på jura (i hvert fald i århus) godkender man ikke eksempelvis et års økonomi. Ja, fordi man kan læse HA (jur.) og videre til Cand. Merc. (jur.). Her har man en række erhvervsøkonomiske fag samt en række juridiske fag. Dette er en god mulighed, men sætter også nogle begrænsninger. Eksempelvis kan man ikke blive advokat efterfølgende. Man kan også læse jura, og bagefter læse en HD (HA på 4 år.)

- Jeg mener der er ikke mødepligt til selve forelæsningerne, og hvis timerne(og evt. forelæsningerne) ligger til det, om det så er muligt at studere 2 studier på samme tid :)?? - altså bachelordelen :)???? Nej. Man må ikke læse to fag på samme tid. Det er altså ikke muligt at læse studierne økonomi og jura samtidig. Endvidere vil du ALDRIG kunne få tid til at læse to fag på samme tid. Hvert studie er et fuldtidsstudium, hvilket betyder 37 timer. De fleste af disse timer er læsning. Specielt på bachelor-delen bruger man meget tid, så man kommer over de 40 timer. Jeg har meget svært ved at se, at nogen kan gennemføre to så krævende uddannelser som jura og økonomi på samme tid. Det er altså ikke gymnasiet, vi snakker om. På gymnasiet kunne man jo, drikke en masse ved siden af, arbejde en masse og stadig få et godt snit. Så kort sagt til dit spørgsmål om man må læse to fag på samme tid: Nej, det er hverken lovligt eller muligt.

Svar #2
13. september 2007 af Nithelizius (Slettet)

#1 ok mange tak :) Men det skal altså siges at det er muligt, kender en, iøvrigt ekstremt succesrig, børsmægler i England der læste 2 studier på en gang, tror det var engineering og marketing

Men fair nok.. Og nej har overvejet Ha.jur på CBS, og synes CBS er en rigtig fed institution, men den giver bare ikke samme muligheder som et reelt universitet (som du også er inde på). Økonomidelen skulle jo gerne være polit ;).. Men ok det er der ikke noget at gøre ved, så må jeg bare blive i tænkeboksen noget længere :)

Men mange tak for de informative svar :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2007 af Roman Garcia

Nu er England heller ikke Danmark. I USA er det også muligt at læse flere retninger. Her kan man blandt andet blive optaget på en lang række kandidat uddannelser, uden at have beskæftiget sig med relevante fag på BA-delen. Altså, man kan i realiteten læse dans på BA-delen og blive optaget på journalistik på kandidat-delen. Dette skal blot illustrere, hvor forskellige uddannelsessystemerne er, når man går fra et land til et andet. Så det er svært at direkte overføre et system fra udlandet til Danmark.

Endvidere tvivler jeg på, at børsmægleren læste, hvad der svarer til to fuldtidsstudier i Danmark ved siden af hinanden. Prøv at tænk engang læse 2 x 40 timer om ugen. Og det er blot en normal uge. I eksamensperioder er det meget mere. Endvidere er det måske kun 15 af de 40 timer, som er undervisning. Resten vil ofte være læsning. Kan du se usandsynligheden?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Er ikke sikker på svaret selv, men kender nogen igennem HA(jur.)'s linjeforening (FEJÅ), hvis venner/studiekammerater e.l. efter cand.merc.jur har taget et jura studie på 3 år (cand.jur)...

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2007 af Roman Garcia

Efter en ha (jur) kan man tage de fag, man mangler fra jura for at få en cand. jur., som vange korrekt skriver. Dog mener jeg, at det nu tager 4 år. Det har tidligere taget 3 år, men de har vist ændret reglerne, så det tager 4 år.

Svar #6
14. september 2007 af Nithelizius (Slettet)

#3 Nu afhænger dets troværdighed desværre ikke af sandsynligheden af det :) Han læste rent faktisk 2 studier på en gang, dog på bekostning af sin ungdom... - hvilket han selvfølgelig fortryder nu, men det ændrer ikke på det faktum at han gjorde det. Desuden behøver du ikke nødvendigvis at gå til forelæsninger til alle fag, da nogle fag er meget lette, samt har eksamener med bestået/ikke-bestået, hvilket virkelig ikke gør det enkelte fag så tidskonsumerende som det måske er estimeret til. Et eksempel kan være en eksamen min storebror gik til, uden at have åbnet bogen før, netop fordi kravene er så lave til en bestået/ikke-bestået eksamen, og da der ikke vil fremgå hvor godt du klarede en sådan eksamen, så længe den er bestået, kan det jo være lige meget om man har terpet hele pensum igennem til et 13-tal, eller man består med et 6-tal.

Nu kender jeg ikke de specifikke detaljer, men vil da gætte på at han har lagt tid i de fag som behøvede det, og taget det roligt med de andre fag.

Ydermere er jeg udmærket klar over at man ikke blot kan overføre en model fra et uddannelsessystem til et andet, jeg fremlagde blot et synspunkt, om at det danske uddannelsessystem måske bør revideres, ligesom vi ofte stræber efter laveste fællesnævner i de fleste institutioner. Lad det dog være op til det enkelte individ at sætte sine begrænsninger.

#4 tak for det gode forslag. Men tror bare jeg må holde mig til enten juraen eller økonomien, da jeg ikke vil være cand.merc men cand.polit, hvis det er :) Det er nok også smartere bare at finde sin niche og så gå og hygge sig med den :) Om ikke andet er det jo begrænset hvor stor anvendelighed det vil have i et firma at være udstyret med begge ting, taget i betragtning af de mange års erhverserfaring man misser, men det er jo alt efter hvad den enkelte virksomhed lægger vægt på. En fristende mulighed dog :), for dem der går i den retning.

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2007 af Roman Garcia

#6

Det er muligt, at hvis man kan indstille sig på en arbejdsuge på 80 timer, hvor 50 er læsning, så kan man gøre det. Dog har jeg svært ved at se, at man kan sidde stille og læse 10 timers faglitteratur hver eneste ugedag, og endnu mere i eksamensperioden. Det ville kræve en koncentration, som er i verdensklasse.

Endvidere siger du, at det er ikke alle timer, man skal gå til. Det er korrekt. Dog er timerne til for at klarlægge nogle problemer i teksten. Hvis man ikke går til timerne, så skal man muligvis læse pensumet til det pågældende fag endnu mere indgående, end hvis man gik til timerne, hvilket jo tager længere tid. Det er korrekt, at der er nogle fag, hvor man bliver bedømt som bestået/ikke-bestået. Disse findes dog ikke længere på jura i Århus på Ba-delen. Her er alle karaktergivende. Der er selvfølgelig nogle, der tæller mere end andre, men de er alle karaktergivende, så hvis man vil have et godt gennemsnit, så bliver man vist nød til at læse til hvert fag, i hvert fald på jura.
Jeg vil ikke afvise, at man kan læse to fag på samme tid. Jeg kender ikke systemet i England, og ved ikke, om det er nemmere at læse to fag (det er jo en mulighed, hvorfor skulle man ellers have muligheden for at læse to fag, som man tilsyneladende har), men jeg vil sætte spørgsmålstegn ved muligheden i Danmark. Det er naturligvis ikke lovligt, men man vil i hvert fald få travlt, hvis man skulle læse to fag i Danmark. Dog tror jeg ikke, at det ville være muligt ved to så "tunge" fag som jura og økonomi. Måske et lille humanistisk fag kombineret med et andet mindre fag villle være en mulighed.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2007 af andmm (Slettet)

Nu læser jeg selv til cand.polit og kan oplyse at vi har 21 timers skemalagt undervisning 14 timer forelæsninger og 7 timers øvelser. Modsat visse humanistiske fag som har meget få timer. Dette afspejler nok også at stoffet ikke bare er selvlært. Det er meget teoretisk/abstrakt.
Så med mindre at du er et geni, vil jeg mene at det ville være overkill at læse to fag på samme tid.
(Måske hvis det var en cbs uddannelse, samt et andet "let" fag ;)


Skriv et svar til: Jura og Økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.