Kemi
blandingsforhold..
15. september 2007 af
sedefimsinn (Slettet)
I et glas er der en etikke hvor der står natriumhydrogencarbonat, men man bliver klar over at der er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat i glasset.
For at finde frem til blandingsforholdet gør man dette:
afvejer 5,00 g af glassets indhold og opvarmer i en porcelænsdigel til 300 grader C. i 10 min.
efter opvarmning vejer stoffet 3,71 g.
natriumcarbonat spaltes til carbondioxid, natriumcarbonat og vand. der sker ingen spaltning af natriumcarbonat.
jeg har skrevet reaktionsskemat op :
2NaHCO3 + Na2CO3 ---> 2 Na2CO3 + CO2 + H2O
a) - BEREGN massen af stoffet efter opvarming under forudsætning af at stoffet er ren natriumhydrogencarbonat...??
b) --- BEREGN indholdet (i % w/w) natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding...
HVordan gør jeg det?
I et glas er der en etikke hvor der står natriumhydrogencarbonat, men man bliver klar over at der er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat i glasset.
For at finde frem til blandingsforholdet gør man dette:
afvejer 5,00 g af glassets indhold og opvarmer i en porcelænsdigel til 300 grader C. i 10 min.
efter opvarmning vejer stoffet 3,71 g.
natriumcarbonat spaltes til carbondioxid, natriumcarbonat og vand. der sker ingen spaltning af natriumcarbonat.
jeg har skrevet reaktionsskemat op :
2NaHCO3 + Na2CO3 ---> 2 Na2CO3 + CO2 + H2O
a) - BEREGN massen af stoffet efter opvarming under forudsætning af at stoffet er ren natriumhydrogencarbonat...??
b) --- BEREGN indholdet (i % w/w) natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding...
HVordan gør jeg det?
Svar #1
15. september 2007 af mathon
"natriumcarbonat spaltes til carbondioxid, natriumcarbonat og vand. der sker ingen spaltning af natriumcarbonat." - mystisk sætning
skal rettes til
natriumhydrogencarbonat spaltes til carbondioxid, natriumcarbonat og vand, mens der ikke sker spaltning af natriumcarbonat ved denne temperatur:
a)
2NaHCO3 --> CO2 + H2O + Na2CO3
2*84g...--> (44g ..+ 18g) +...106g
eller
168g...--> 62g +...106g
x......--> ..1,29g..., da svindmassen er (5-3,71)g = 1,29 g
hvoraf
x/168g = 1,29g/(62g), der
giver
x = (1,29/62)*168g = 3,49548 g
NaHCO3_massen er 3,49548g ud af de oprindelige 5 g
og dermed
Na2CO3_massen er (5-3,49548)g = 1,50452 g
b)
Na2CO3 i % (w/w) = 1,50452g/(5g)*100% = 30,09%
Svar #2
15. september 2007 af sedefimsinn (Slettet)
Øverst skriver du molarmassen for de forskellige.
Betyder det ikke noget at du undlader at skrive g/mol..?
for længere nede udregner du med massen...
hvor enhederne blandes ... det ændrer måske ikke på resultatet.
Jeg ved ikke lige om jeg kunne forklare mig, men du skal have tak for hjælpen :)
Skriv et svar til: blandingsforhold..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
