Kemi
elementarreaktion
17. september 2007 af
trice (Slettet)
Hej.
Hvad er en elementarreaktion helt præcist? Og hvordan defineres de to typer unimolekylær og bimolekylær..?
Hvad er en elementarreaktion helt præcist? Og hvordan defineres de to typer unimolekylær og bimolekylær..?
Svar #1
17. september 2007 af lottefar (Slettet)
En elementarreaktion er en reaktion hvor en eller flere stoffer/specier reagerer direkte (afaik må der godt være et transistion state) til at danne et produkt. Et eksempel kan være H + BR2 --> HBr + Br.
Molekylariteten af en reaktion er så antallet af molekyler der går sammen til at danne et produkt. Det har indflydense på "rate laws" altså hastighederne af hvormed reaktionen foregår. For den unimolekylære omdanner et molekyle sig selv til et nyt. I bimolekylær reaktion kolliderer et par molekyler og udveksler energy, atomer, eller grupper af atomer, og undergår en forandring.
Så for unimolekylære reaktion vil rate lawen se så ud for elementarreaktionen A --> P: d[A]/dt=-k[A]
Og for bimolekylære reaktion vil ratelawen for elementarreaktionen A + B --> P være: d[A]/dt=-k[A][B]
Molekylariteten af en reaktion er så antallet af molekyler der går sammen til at danne et produkt. Det har indflydense på "rate laws" altså hastighederne af hvormed reaktionen foregår. For den unimolekylære omdanner et molekyle sig selv til et nyt. I bimolekylær reaktion kolliderer et par molekyler og udveksler energy, atomer, eller grupper af atomer, og undergår en forandring.
Så for unimolekylære reaktion vil rate lawen se så ud for elementarreaktionen A --> P: d[A]/dt=-k[A]
Og for bimolekylære reaktion vil ratelawen for elementarreaktionen A + B --> P være: d[A]/dt=-k[A][B]
Skriv et svar til: elementarreaktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
