Matematik

Ligning

20. september 2007 af siimba (Slettet)
Hej,
Hvordan løser jeg følgende ligning uden brug af diskriminant

10x^2+8=498

Jeg kan simpelthen ikke få den til at passe.. :-/

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2007 af hund (Slettet)

10x^2+8 = 498

<=>

10x^2 = 498+8 = 506

<=>

x^2 = 506/10

x = (506/10)^0.5 v x = -((506/10)^0.5)


Svar #2
20. september 2007 af siimba (Slettet)

hvorfor opløftet i 0,5?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2007 af hund (Slettet)

Hvordan vil du "fjerne"/neutralisere en potens?

Måske forstår du nedenstående eksempel:

x^2 = 4

x = 2 v x = -2

Det er logik. Men hvad er der i virkeligheden sket?

Kom selv med svaret!

Svar #4
20. september 2007 af siimba (Slettet)

Øh..
Hvad har det at gøre med at opløfte i 0,5?
Måske bare mig der ikke ser det :-/

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2007 af hund (Slettet)

Undskyld, jeg gør mig ikke forståelig.

Prøver igen.

Er du med på, at

Kvadratroden af x kan skrives som x^0,5 ?


Svar #6
20. september 2007 af siimba (Slettet)

Nej, det vidste jeg ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2007 af hund (Slettet)

Helt i orden. Det vidste jeg heller ikke - før jeg fandt ud af det.

Men når du nu ved det, forstår du så min udregning?

Svar #8
20. september 2007 af siimba (Slettet)

Så det er bare at tage kvadratroden af 506/10?

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2007 af hund (Slettet)

Lige præcis!

Forstår du også hvorfor jeg både har en negativ og en positiv løsning?

Svar #10
20. september 2007 af siimba (Slettet)

Ikke helt..

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2007 af hund (Slettet)

Nej, den er også lidt tricky.

lad os starte med at kigge på et lidt simplere problem:

x^2 = 4

vi tager kvadratroden på begge sider og får løsningen:

x = 2

ok?

Her er dog lavet en fejl - eller hvad skal vi sige - en udeladelse.

Der er nemlig to tal, der giver 4, når de sættes i 2.

-2^2 = 4

2^2 = 4

Så hvordan kommer vi denne udeladelse til livs?

Jo, vi husker på, at når vi tager kvadratroden, så kommer der en positiv og en negativ løsning.

Jeg vil foreslå, at du får de lærer til at illustrere det for dig grafisk, så giver det lidt bedre mening.

Svar #12
20. september 2007 af siimba (Slettet)

Nu du siger det er det jo ganske simpelt.. Vi har også gennemgået det op til flere gange.. Er bare lidt for træt til matematik lige nu tror jeg - men afleveringer skal jo laves. :)

Jeg tror jeg har forstået det nu :)

Mange tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.