Matematik

Parallel

18. maj 2004 af MadsII (Slettet)
Jeg har lige et til spr.

I et koordinatsystem i rummet er tre planer a,b og y givet ved:

a: 3x-2y+z-5= 0

b: 5x-y-z+2=0

y:2x-6y+6z+5=0

Bestem en parameterfremstilling for skæringslinien l mellem planerne a og b.

Først sætter jeg x = t:

1) 3t-2y+z=5
2)5t-y-z=-2

Så ganger jeg med (-1) i 2)

2)-5t+y+z=2

1 trækkes fra 2:
(-5t-3t)+(y-(-2y))+(z-z) = 2-5 <=>

-8t+3y=-3 <=>
3y= -3+8t <=>
y= -1 + 8/3t, indsættes i 2 opridelig:
5t- (-1+(8/3)t)-z=-2 <=>
5t+1-(8/3)t-z = -3 <=>
(7/3)t-z = -3 <=>
z= 3+ (7/3)t

Så paremeterfremstilingen bliver:

(x,y,z) = (0,-1,3) +t(1,(8/3),(7/3)), tER

Ser det ikke rigtigt ud?? Så skal jeg gøre rede for at linjen l er parallel men planen y. Her ville jeg så y´s normalvektor:(2,-6,6) med l´s normalvektor: men hvordan finde jeg l`s normalvektor når jeg har retningsvektoren???

Er der andre måder hvorpå jeg kan vise at y er parallel med l??

Jeg har også prøvet at finde Po i y´s ligning:

y: 2x-6y+6z+5=0

Jeg sætter z og y = 0

2x = -5 <=> x = (-5/2), så((-5/2),0,0)

ax+by+cz+d = 0 <=>

a(x+ (d/a))+b(y-0)+c(z-0) 0= <=>

Po (d/a,0,0) = ((-5/2),0,0)), men når jeg indsætter Po i l´s ligning giver det ikke nul... ??

-1((-5/2)-0)- 8/3(0+1)- 7/3(0-3) =0....

5/2 -8/3 + 7 = 6...

Nogle som har lyst til at hjælpe..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2004 af sigmund (Slettet)

Parameterfremstillingen for linien er rigtig, da punkterne på linien også ligger i begge planer.
Hvis du kan vise at liniens retningsvektor og planens normalvektor står vinkelret på hinanden (skalarproduktet lig nul), så er planen y og linien l parallelle.

Svar #2
18. maj 2004 af MadsII (Slettet)

OK tak. Skalarproduktet giver nul.

Men er det forkert at forsøge på den anden måde. Altså er Po rigtigt? Og hvis krydsproduktet giver nul, skulle de så ikke også være paralle, eller har jeg misforstået det??

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2004 af sigmund (Slettet)

Po er et punkt i planen. Så vidt, jeg forstår, så prøver du at vise, at et punkt i planen også ligger på linien l. Og det gør det så ikke. Du kan ikke vise, at l og planen y er parallelle på den måde, fordi planen og linien kan være parallelle, selv om de ikke har noget punkt fælles. Derfor kan du ikke vise det på den anden måde. Måden, man gør det på, er at vise at liniens retningsvektor og planens normalvektor står vinkelret på hinanden.

Svar #4
18. maj 2004 af MadsII (Slettet)

Ja ok, så er jeg med. Men hvis jeg nu skulle finde et pkt. på planen y. Kunne jeg så ikke gøre således:

y: 2x-6y+6z+5=0

Jeg sætter z og y = 0

2x = -5 <=> x = (-5/2), så((-5/2),0,0)

ax+by+cz+d = 0 <=>

a(x+ (d/a))+b(y-0)+c(z-0) 0= <=>

Po (d/a,0,0) = ((-5/2),0,0))

Skriv et svar til: Parallel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.