Kemi

ligevægtskonstant

28. september 2007 af blomst89 (Slettet)
En beholder med volumen 5 L indeholder 208g PCl5

a) beregn koncentrationen af PCl5 i beholderen
Dette har jeg fået til 0,1998 mol/l

Beholderen opvarmes til 205C hvorved noget af PCl5 spaltes til PCl3 og Cl2 idet der indstiller sig følgende ligevægt mellem de tre stoffer

PCl5 <--> PCl3 + Cl2

36% af den opindelige mængde PCl5 er spaltet ved 250C

b) beregn koncentratonen af PCl5 i ligevægtsblanding
dette får jeg til 0,0699 mol/L

c) beregn massen af chlor i ligevægtsblandingen

d) beregn ligevægtskonstanten Kc ved 250C

e) beregn ligevægtskonstanten Kp ved 250C

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

a)
OK

b)
Hvis 36 % omdannes, er der 64 % tilbage. 64 % af 0,2 mol/l er 0,128 mol/l

c)
Beregn hvor mange mol PCl5, der er omdannet. For hver gang du omdanne en PCl5 danner du en Cl2. Beregn nu massen af Cl2 ved: m=n_Mw

d)
Beregn koncentrationen af PCl5 og Cl2 (det har du allerede) og PCl3 (den er lige så stor som Cl2 (se på reaktionsligningen)).
Indsæt koncentrationerne i ligevægtskonstanten.

e)
Omregn de aktuelle koncentrationer til tryk v.h.a idealgasligningen og indsæt de enkelte tryk i ligevægtskonstanten

Svar #2
28. september 2007 af blomst89 (Slettet)

i opg c bliver stofmængden af Cl2 så 0,128 eller 0,064..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du starter med 0,2 mol/l PCl5 og omdanner de 0,2-0,128 mol/l til Cl2 og PCl3.

Svar #4
28. september 2007 af blomst89 (Slettet)

okay så

c bliver 2,55g

og d = kc=10,16

passer det??

Svar #5
28. september 2007 af blomst89 (Slettet)

nu får jeg kc til at være 0,008084..!

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

c)
der bliver 0,2-0,128 = 0,072 mol/l Cl2. I alt altså 5*0,072 i de 5 ltr.. Dette giver 0,36 mol Cl2 i alt. Omregn selv dette til gram!

d)
[PCl5] = 0,128 mol/l
[Cl2] = [PCl3] = 0,072 mol/l

Kc=[Cl2]*[PCl3]/[PCl5] = 0,072^2/0,128 = 0,04 mol/l

Svar #7
29. september 2007 af blomst89 (Slettet)

må man gerne bruge stofmængder når man skal regne kc..? skal man ikke regne de 0,128mol/L om til koncentration ved at bruge c=n/v

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

De 0,128 er mol/l (som du selv skriver sidst i 1. linie). Det er derfor en koncentrationsangivelse.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

#7 - men du har selvfølge ret i, a man skal indsætte kocentationer og ikke mængder i Kc.

Skriv et svar til: ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.