Studievalg og videregående studie

Penge til Studiestart

07. oktober 2007 af bassihund (Slettet)
Dette indlæg henvender sig nok mest til dem der lige er startet eller tidligere er startet på en videregående uddannelse.
Mit spørgsmål/dilemma går på, hvor meget det er nødvendigt at spare op til sudiestart. Dette er selvfølgelig meget individuelt fra person til person, men håber alligevel at nogle har erfaringer.
Jeg blev student i sommers og holder nu det berømte sabbatår. Indtil 1. marts arbejder jeg, hvor jeg tjener penge til at rejse. Har planlagt rejse i 3 måneder, og så derefter arbejde 3 måneder igen inden jeg starterpå et studie (højst sandsynligt jura). Jeg har ingen opsparing eller noget, så har KUN dette år til at tjene penge til det hele.
Mit dilemma er nu, at jeg meget gerne vil rejse 4 måneder i stedet for 3, da jeg virkelig bare har lyst til at opleve så meget som muligt. Jeg vil bruge rup og stup på denne rejse så jeg står med 0 kroner 2 måneder før studiestart - 2 måneder der så bare skal kradses penge ind. Men uanset hvad er det jo begrænset hvad det kan blive til, og jeg vil maks kunne stå med 20.000,- ved studiestart. 20.000.- der skal bruges til ALT (lejlighed, møbler etc. - bare at etablere mig i en anden by).

Det er selvfølgelig mest fornuftigt kun at rejse tre måneder, for derved at gøre det biligere og så have mere tid til at tjene penge inden studiestart, men har samtidig bare en kæmpe lyst til at opleve så meget som muligt. Mener det er nu man skal gøre disse ting.
Er der andre der har stået i et lignende dilemma?
Kan det overhovedet lade sig gøre at starte op fra bunden med så få midler ?(folk siger jo også det ikke er en god ide at arbejde det første stykke tid af studiet).
Skal jeg bare tage afsted på min rejse og så se hvad der sker?

Bare kom med jeres erfaringer eller gode råd :-)

Lars

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2007 af Roman Garcia (Slettet)

Det er godt at huske på, at man ca. kommer af med 6000 kr. ved studiestart på jura. Det er der mange, som glemmer. Det vil altså sige, at man ofte skal have lidt i banken, når man begynder, ellers skal man ud og låne.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2007 af Jean

Mit regnestykke da jeg startede:

Indskud + forudbetalt husleje = 12.000
Møbler og tingeltangel = 10.000
Bøger = 2.500
Rusuge og andre sociale aktiviteter = 2.000

Når du skal starte på jura, skal du nok regne med at bruge ca. 30.000. Om du låner dem i banken, tager SU-lån (billigere renter) eller arbejder røven ud af bukserne, er meget svært at rådgive dig om.

Jeg er også en af dem, der mener et arbejde det første stykke tid af studiet, er en dårlig idé.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2007 af Roman Garcia (Slettet)

Bøger for 2.500 på jura, er lidt optimistisk. Jeg kan kun snakke for Århus, men her køber mange en bog-pakke i rusugen, som dækker de mest nødvendige bøger på første år, og den koster mellem 5-6000 kr. Mht. til de andre udgifter, er jeg enig. Det er dyrt at begynde på en videregående uddannelse.

Med hensyn til SU-lån, så kan han jo kun få lidt over 2000 kr., da det er et lån, der udbetales i faste rater, så det hjælper ham ikke meget videre. Jeg tror, at han enten skal arbejde, eller også må han en tur i banken.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2007 af Jean

#3.

Jeg skrev også, at det var mit regnestykke ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2007 af Marcus (Slettet)

Jeg begyndte på jura i år, og mit budget så nogenlunde således ud:

Indskud + forudbetalt husleje (kollegieværelse) = ca. 7.000
Møbler = ca. 3.000
Bøger (bogpakken med de mest nødvendige bøger) = ca. 6.000
Sociale aktiviteter (rusuge + rustur) = ca. 2000

Så det bliver alt i alt: 18.000

Hertil skal det så siges at jeg inden studiet har investeret i en bærbar computer, som næsten er et must i forbindelse med undervisningen. Så hvis du ikke står med sådan en kan du godt lægge 7.000 oveni. Derudover var jeg heldig til at få noget meget billigt at bo i, så det gælder her om at være ekstra tidligt ude.




Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2007 af Frede.. (Slettet)

Er du garanteret et job i de to måneder før studiestarten?

Svar #7
08. oktober 2007 af bassihund (Slettet)

Tak allesammen!
Rigtig gode svar - har virkelig hjulpet mig til at give en godt indtryk af hvor meget det indebære/koster at starte på netop jura.
Jeg kan se det er vigtigt man alligevel har en god sjat til studiestart - 30.000 kan det hurtigt løbe op i.
Jeg har også den holdning at jeg meget nødigt vil ud at låne - er af typen der virkelig hader at skylde penge. SÅ arbejde røven ud af bukserne bliver nok det mest aktuelle for mit vedkommende.

Men til Frede.. Ja- jeg er sikret arbejde så lang tid jeg vil have det. Det samme arbejde som jeg har nu, som jeg egentlig er ganske glad for. Så det er intet problem. Mit "id" trækker bare så meget i mig for at rejse den ekstra måned, men mit "superego" hiver godt og grundigt den anden vej. :-) heh..

Jeg har lige et suplerende spørgsmål mht. bolig.
Jeg skal læse i Århus og vil gerne bo på kollegie. Jeg mener reglerne er skruet sådan sammen at man tidligst kan søge et værelse 6 måneder før studiestart. Er det en god ide at sætte indflytningdatoen til f.eks. 1 eller to måneder før studiestart?
Bliver det på den måde lettere at finde plads på et centralt godt kollegie?

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Du kan sagtens skrive dig op nu, og du bliver skrevet ind på listen til de værelser/lejligheder du søger på kollegie8000, med hvis du har anført en indflytningsdato mere end 6 mdr. frem, bliver du først aktiv på ventelisten og starter med at optjene anciennitet 6 mdr. før den ønskede indflytningsdato. (taget fra kollegie8000.dk), hvilket vil sige at du ikke rykker op på listen, men du bliver skrevet ind på et nummer, og står der.

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Jeg tror desuden ikke det bliver lettere at finde en plads af at du sætter indflytningsdatoen til eksempelvis 1. juli, da alle ledige boliger bliver tildelt løbende. Det eneste jeg synes der kan tale for det er, om man bliver prioriteret højere hvis man søger indflytning pr. 1 juli fremfor 1. september, men tvivler på det... :/

Skriv et svar til: Penge til Studiestart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.