Kemi

Kemi-opgaver?!

10. oktober 2007 af Lucretia (Slettet)
KONCENTRERET SALTSYRE ER EN VANDIG OPLØSNING AF HYDROGENCHLORID, SOM INDEHOLDER 36 MASSE% HYDROGENCHLORID. DENSITETEN ER 1.18 G/ML.

1. HVAD ER MASSEN AF 1 LITER KONC. SALTSYRE
2. BEREGN MASSEN AF HCL I EN LITER KONC. SALTSYRE
3. BEREGN DEN FORMELLE KONC AF HCL

En opløsnings pH-værdi er lig med 1.26. Beregn aktuelle koncentration af H3O+ og OH-


Hvordan løser jeg disse opgaver?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Du er nødt til at vide, hvad en massefylde (mf) er. Mf er forholdet mellem vægt og vulumen for en given mængde. Mf=1,18 siger altså, at 1 ml vejer 1,18 g.

Ad 1.
Hvis 1 ml vejer 1,18 g, hvad vejer så 1 liter. (hint 1 l = 1000 ml). Massen kalder vi lige m

Ad 2)
Når du har vægten af 1 ltr. skal du beregne massen af HCl. Sidstnævnte udgør 36 % af massen. Massen kalder vi m,HCl

Ad 3)
Du har nu volumen =1 l og massen af HCl = m,HCl. Omregn m.HCl til mol og du har koncentrationen af HCl i mol/l

Svar #2
10. oktober 2007 af Lucretia (Slettet)

1. 1180 g/L

2. Skal jeg bruge formlen m=n*M?
El. 1000kg * 0,36 = 360 kg ?




Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2007 af mathon

1)
1 L vandig opløsning af HCl har massen 1000*mL*1,18*g/mL = 1180 g

2)
heraf er 36% ren HCl: 1180*g*0,36 = 424,8 g ren HCl

og indeholder

3)
n(HCl) = 424,8*g/(36,5*g/mol) = 11,6384 mol
hvorfor

C(HCl)_formel = 11,6384/mol/(1*L) = 11,6384 mol/L = 11,6384 M


pH = -log(C(H3O^(+)(aq)_aktuel) = 1,26

log(C(H3O^(+)(aq)_aktuel) = -1,26

C(H3O^(+)(aq)_aktuel = 10^(-1,26) = 0,054954 M

og af
C(H3O^(+)(aq)_aktuel*C(OH^(-)(aq)_aktuel = 10^(-14)M^2

C(OH^(-)(aq)_aktuel = 10^(-14)M^2/(0,054954*M) = 1,8197*10^(-13) M =

ca. 1,8*10^(-13) M

Svar #4
10. oktober 2007 af Lucretia (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Jeg har en opgave til, der ligner lidt den sidste:

"Beregn pH i en 0.0072M HNO"

Er det så også samme princip her?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2007 af mathon

KNO er en svag syre, pKs = 7,2

hvorfor

pH = (1/2)(pKs - log(Cs)), hvor Cs er syrens formelle koncentration

pH = (1/2)(7,2 - log(0.0072)) = 4,67133

.....................................................................................................................

se evt.
http://links.jstor.org/sici?sici=0027-8424%2820010227%2998%3A5%3C2194%3AOTAARO%3E2.0.CO%3B2-T&size=LARGE&origin=JSTOR-enlargePage

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2007 af mathon

måske står formlen i din bog som

pH = (1/2)(pKs + pKc))

Svar #7
10. oktober 2007 af Lucretia (Slettet)

Der skulle have stået HNO3. Det må du meget undskylde.

For øvrigt er jeg ikke helt med på fremgangsmåden i #3 "En opløsnings pH-værdi er lig med 1.26. Beregn aktuelle koncentration af H3O+ og OH-"
Det ville være rart, hvis du gerne ville forklare mig det.

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2007 af mathon

#7
jeg skriver KNO og du skriver HNO - nej hvor det går:

HNO3 er med pKs = -1,32 en stærk syre, der er fuldstændig ioniseret, hvorfor

C(H3O^(+)(aq)_aktuel = C(HNO3(aq)_formel = 0.0072 M

og pH = -log(0.0072) = 2,14264



pH = -log[H3O+]

-pH = log[H3O+]

10^(-pH) = 10^(log[H3O+]). (husk log og 10^x er hinandens omvendte funktioner)

10^(-pH) = [H3O+] eller omvendt

[H3O+] = 10^(-pH), dvs.

[H3O+] = 10^(-1,26) = 0,054954

for vands ionprodukt ved 25°C gælder

[


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2007 af mathon

sendefejl

for vands ionprodukt ved 25°C gælder

[H3O+]*[OH-] = 10^(-14). Nu kender vi [H3O+]=0,054954, som så kan indsættes i udtrykket:

0,054954*[OH-] = 10^(-14), hvoraf

[OH-] = 10^(-14)/0,054954 = 1,8197*10^(-13) M

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. oktober 2007 af Callidus (Slettet)

Ja, hehe det gik vist lidt galt.

Men tak skal du have for hjælpen. Nu forstår jeg i hvert fald også fremgangsmåden. Nogle gange skal det bare skæres ud i pap for mig ;)

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. oktober 2007 af Callidus (Slettet)

En lille ting til,
I første omgang brugte du følgende formel pH = (1/2)(pKs + pKc))
Hvorfor kunne man ikke have brugt den alligevel?

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. oktober 2007 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=277791

Skriv et svar til: Kemi-opgaver?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.