Kemi
HJÆLP! (exoterm-endoterm) !!!!
10. oktober 2007 af
Unknownz (Slettet)
Fe3+ + 3SCN <-> Fe(SCN)3
Ved hjælp af nedenstående farver, kunne vi finde ud af om reaktionen forkydes til højre eller venstre:
Fe3+ = gul farve (venstre side)
SCN = farveløs (venstre side)
Fe(SCN)3 = rød (højre side)
Nu kommer mit spørsgmål!:
Da vi opvarmede opløsningen blev farven MERE GUL!
Da vi nedkølede opløsningen blev den mere RØD!
hvad sker der? For når temp. hæves vil der ske en forskydning i den endoterme reaktions retning. (dvs. den burde blive rød, da den endoterme retning er mod Fe(SCN)3???
og når temp sænkes vil der ske en forskydning i den exoterme reaktions retning ..
- Men ud fra vores forsøg blev farven mere mørk?
HJÆÆÆÆÆÆÆLP!!!!!
Fe3+ + 3SCN <-> Fe(SCN)3
Ved hjælp af nedenstående farver, kunne vi finde ud af om reaktionen forkydes til højre eller venstre:
Fe3+ = gul farve (venstre side)
SCN = farveløs (venstre side)
Fe(SCN)3 = rød (højre side)
Nu kommer mit spørsgmål!:
Da vi opvarmede opløsningen blev farven MERE GUL!
Da vi nedkølede opløsningen blev den mere RØD!
hvad sker der? For når temp. hæves vil der ske en forskydning i den endoterme reaktions retning. (dvs. den burde blive rød, da den endoterme retning er mod Fe(SCN)3???
og når temp sænkes vil der ske en forskydning i den exoterme reaktions retning ..
- Men ud fra vores forsøg blev farven mere mørk?
HJÆÆÆÆÆÆÆLP!!!!!
Svar #1
11. oktober 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Reaktionen er exotherm:
Fe(3+) + 3SCN(-) <-> Fe(SCN)3 + varme
Og det er jo også hvad dit lille forsøg viser.
Ved opvarmning, hælder du populært sagt mere varme ind, og iflg Le Chateliers princip, vil ligevægten modvirke indgrebet, og derfor forskydes mod venstre -> mere gul.
Når du køler, fjerner du så at sige "varme" fra ligevægten og den vil derfor forskydes mod højre -> rød
Fe(3+) + 3SCN(-) <-> Fe(SCN)3 + varme
Og det er jo også hvad dit lille forsøg viser.
Ved opvarmning, hælder du populært sagt mere varme ind, og iflg Le Chateliers princip, vil ligevægten modvirke indgrebet, og derfor forskydes mod venstre -> mere gul.
Når du køler, fjerner du så at sige "varme" fra ligevægten og den vil derfor forskydes mod højre -> rød
Svar #2
11. oktober 2007 af Unknownz (Slettet)
Okay. lige for at forstå det 100 %. Det er ikke fastlagt hvilken side der er exoterm eller endoterm vel? Alså venstre side af reaktionsskemaet er ikke altid endoterm? Det kan man kun finde ud af vha. Le Chateliers princip når man laver et forsøg, ik?
Svar #3
12. oktober 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Nu ved man at lige præcis denne reaktion er exoterm. Men for en ny reaktion er man nødt til at måle det, hvis man ikke kan anvende de termodynamiske tabeller over enthalpier.
Dit lille forsøg viser jo med stor illustration hvorledes reaktionen opfører sig. Desværre er det meget sjældent at man kan afgøre exoterm/endoterm spørgsmålet på sådan en nem måde.
Dit lille forsøg viser jo med stor illustration hvorledes reaktionen opfører sig. Desværre er det meget sjældent at man kan afgøre exoterm/endoterm spørgsmålet på sådan en nem måde.
Skriv et svar til: HJÆLP! (exoterm-endoterm) !!!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
