Matematik

Vektor i 3D

17. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)
Bestem k så vektor a og vektor b er paraelle.

a= 1 b= 1-k
2 -4
3 -6

hvordan gør jeg det? skal jeg sætte determinanten = 0 og så isolere K?

Svar #1
17. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

hov vektor b = 1-k,-4,-6 ved ik lige hvad der skete for computeren

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2007 af Esbenps

Nej, for den metode fungerer kun i to dimensioner.

Når to vektorer er parallelle, så gælder der, at a = C*b, hvor C er en konstant. Det giver dig følgende:

C*(1,2,3) = (1-k,-4,-6)

Du har nu tre ligninger:

C = 1-k
2C = -4
3C = -6

Prøv at bestemme k ud fra dette...

Svar #3
17. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

ej det er lidt flovt men det forstår jeg faktisk ikke rigtig det der.

Jeg kender resultatet som er K=3.

Jeg har så regnet mig frem til det vha: detaminant metoden se her:
3*(1-k)-1*(-6)=3-3k+6= k=3

er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2007 af Esbenps

Resultatet er korrekt, men din metode er forkert. Du kan ikke tage determinanten af to vektorer i 3D...

Svar #5
17. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

okay.. men det du så mener med at man har 3 ligninger

så kommer de til at hedde:2*1-k = -4 og så skal jeg bare løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2007 af Riemann

Du har de tre ligninger,
C = 1-k
2C = -4
3C = -6

Af den anden ligning og den tredje ligning set, at C=-2. Dette kan du indsætte i den første ligning og udfra denne kan k bestemmes.

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. oktober 2007 af Esbenps

#5
Du kan gøre det på flere måder; bl.a. den, som Riemann viser i #6. Du kan også gøre det, som du selv lige prøvede på, du skal bare huske at sætte parenteserne ordentligt:

C = 1-k
2C = -4

C indsættes i ligning nr. 2:

2(1-k) = -4

Denne ligning løses bare mht. til k...

Svar #8
18. oktober 2007 af Simoneemilie (Slettet)

tak den er hjemme nu :D

Skriv et svar til: Vektor i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.