Kemi
Elementaranalyse
18. oktober 2007 af
Kvika (Slettet)
Opgaven lyder:
Ved fuldstændig forbrænding af en ikke-cyklisk alkan A dannes 13,2 g CO2 og 6,306 g H2O
Foreslå en mulig identitet for A.
Jeg har regnet den som følger
m(C) i CO2= (12,01 g/mol*13,2 g)/(12,01 g/mol)=3,6 g
m(H) i H2O= (1,008g/mol*2*6,306 g)/(18,02 g/mol)=0,705 g
Herefter bestemmer jeg stofmængderne.
n(C) i alkan= 3,6 g/(12,01 g/mol)=0,3 mol
n(H) i alkan=0,705 g/(1,008g/mol)=0,7 mol
Forholdet C:H=3:7 eller 1:(7/3)
Den empiriske formel bliver: (CH(7/3))n
Jeg kan dernæst finde molekylformlen, idet jeg ved, at alkaner har grundformlen CnH2n+2
Dvs.
(7/3)n=2n+2->
1/3n=2->
n=6
Altså bliver molekylformlen C6H14
Det der volder problemer er, at facit siger C3H8.
Hvorfor, gør jeg da noget forkert?
/Kvika
Ved fuldstændig forbrænding af en ikke-cyklisk alkan A dannes 13,2 g CO2 og 6,306 g H2O
Foreslå en mulig identitet for A.
Jeg har regnet den som følger
m(C) i CO2= (12,01 g/mol*13,2 g)/(12,01 g/mol)=3,6 g
m(H) i H2O= (1,008g/mol*2*6,306 g)/(18,02 g/mol)=0,705 g
Herefter bestemmer jeg stofmængderne.
n(C) i alkan= 3,6 g/(12,01 g/mol)=0,3 mol
n(H) i alkan=0,705 g/(1,008g/mol)=0,7 mol
Forholdet C:H=3:7 eller 1:(7/3)
Den empiriske formel bliver: (CH(7/3))n
Jeg kan dernæst finde molekylformlen, idet jeg ved, at alkaner har grundformlen CnH2n+2
Dvs.
(7/3)n=2n+2->
1/3n=2->
n=6
Altså bliver molekylformlen C6H14
Det der volder problemer er, at facit siger C3H8.
Hvorfor, gør jeg da noget forkert?
/Kvika
Svar #1
19. oktober 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Du gør heller ikke noget forkert. Jeg får C3H7 ligesom dig (hvis du lige dividerer C6H14 med 2).
Og med de to opgivne informationer om mængden af CO2 og vand, burde facit nærmere være C6H14.
Og med de to opgivne informationer om mængden af CO2 og vand, burde facit nærmere være C6H14.
Skriv et svar til: Elementaranalyse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
