Fysik

Resulterende kraft

19. oktober 2007 af badooo (Slettet)
Hej

Jeg sidder med en fysikopgave om en bil. I en af opgaverne står der:

"Bestem den resulterende krafts effekt, når farten er
80 km/h og der med fuld last (1400 kg) accelereres i 4. gear."

Min lærer siger noget om, at Newtons 2. lov skal benyttes sammen med formlen for arbejde (?) og effekt (?), til at udlede en formel.

Kan I hjælpe? Jeg er blank.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

Du må have nogle yderligere oplysninger til at beregne kraften. Men derudover så se på arbejdssætningen

dA = F*dx, hvor dx er en meget kort distance og dA det arbejde der kræves

Tænk nu på definitionen af effekt som er energi per tid

P = dA/dt = (F*dx)/dt = F(dx/dt) = F*v


Svar #2
19. oktober 2007 af badooo (Slettet)

Ja, jeg har selvfølgelig de oplysninger jeg skal bruge. Jeg skal bare lige høre om det er rigtigt, det jeg gør:

P = energi/tid
energi = Kraft * strækning

Jeg sætter sætter så formlen for energi ind på energis plads, så der står:
P = (F*s)/t <=> P = F*(s/t) <=> P = F*v

Ud fra Newtons 2. lov ved jeg, at F = m*a, så jeg erstatter F:

P = m*a*v

Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

yeps, så hvis du kender accelerationen a, så er du good to go

Svar #4
19. oktober 2007 af badooo (Slettet)

Så lige det sidste.. det er netop omkring accelerationen.

Det eneste jeg får at vide er, at den kan accelererer fra 80 km/h til
120 km/h på 13,8 sekunder. Hvis jeg nu omregner hastighederne til m/s og bagefter bruger at a = v/t, kan jeg så bruge det som min acceleration?.. selvom bilen nok vil accelererer til dens tophastighed, men jeg ved ikke, hvor lang tid det tager at opnå den.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

det lyder fornuftigt. Du må antage at bilen har konstant acceleration under hele accelerationen.
Selvom bilen accelerere videre er accelerationen stadig den samme ved 80kmh som ved 120kmh, og du kan stadig beregne din effekt ved hastighed 80kmh

Svar #6
19. oktober 2007 af badooo (Slettet)

Okay, supert. Tak for hjælpen :)

Lige til sidst:

Jeg får at vide, at bremselængden ved 80 km/h er 29 meter. Bilen vejer nu 1800 kg. Hvordan beregner jeg bremsekraften?

Jeg får at vide om bremserne at pedalkraften (hvad det så end er for noget) er 140 N.

Skriv et svar til: Resulterende kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.