Kemi

Forsøg -beregning, hjælp

21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)
Jeg har lavet et forsøg hvor jeg skal bestemme indholdet af H2O2 i et hårfarvningsmiddel.
Jeg har foretaget en titrering med KMnO4.
H2O2 reagerer med KMnO4 i sur opløsning og ender med dette reaktionsskema (afstemt!):

6H+ + 2MnO4- + 5H2O2 --> 2Mn++ + 5O2 + 8H2O

Jeg har afvejet 1 g af hårfarvningsmidlet og tilsat 2 M H2SO4, hvorefter jeg har titreret med KMnO4 indtil den får en let rød farve. (Det gjorde den da jeg havde tilsat 20,4 mL.

Herudfra skal jeg så beregne den korrekte koncentration af H2O2 i opløsningen.

Er ikke helt sikker på hvordan jeg skal gøre dette?
Skal jeg bruge noget ækvivalens (nsyre=nbase => csyre*Vsyre=cbase*Vbase)... Eller mere noget mængde beregning. Kan bare ikke få noget af det til at passe!!! Argh :)

Håber virkelig nogen kan hjælpe mig..

Hilsen Christiane :)

F

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2007 af mathon

hvilken koncentration havde KMnO4-opløsningen?

Svar #2
21. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Jeg mener den var 0,02 M :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2007 af mathon

til støkiometrisk brug:
3H2O4 + 2KMnO4 + 5H2O2 --> K2SO4 + 2MnSO4 + 5O2 + 8H2O

2 mol KMnO4 ækvivalerer 5 mol H2O2, dvs. i mængdeforholdet 2:5
M(H2O2) = 34,01 g/mol = 34,01 mg/mmol

n(KMnO4) = 20,4 mL*0,02 mmol/mL = 0,408 mmol

0,408 mmol KMnO4 ækvivalerer 0,408 mmol/2*5 = 1,02 mmol H2O2
1,02 mmol H2O2 = 1,02 * 34,01 mg/mmol = 34,6902 mg H2O2

Konklusion:
1 g hårfarvningsmiddel indeholder 34,7 mg H2O2

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2007 af mathon

1,02 mmol H2O2 = 1,02 * 34,01 mg/mmol = 34,6902 mg H2O2

-->

1,02 mmol H2O2 = 1,02*mmol * 34,01 mg/mmol = 34,6902 mg H2O2

Svar #5
22. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Okay, tusind tak.
Tænkte bare lidt på. Hvordan kan du tage dette skridt:

n(KMnO4) = 20,4 mL*0,02 mmol/mL = 0,408 mmol

Da det var 0,02 M (mol/L)

Nåhr... Så laver du det jo også om til mL...
Og så må man vel gerne? :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2007 af mathon

x M = x mol/L = x mmol/mL

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2007 af mathon

mol/L er en brøk, som kan forlænges med 10^(-3), hvoraf

mol*10^(-3)/(L*10^(-3)) = mmol/mL

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2007 af mathon

...held og lykke med hårfarvningen... - men er det ikke for tidligt???

Svar #9
22. oktober 2007 af Christiane.k (Slettet)

Den eneste "formel" man som sådan gør brug af i denne er vel n=m/M i diverse afskygninger ikke? ...

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2007 af mathon

...og
n = V*c i #3 linje 5...

Skriv et svar til: Forsøg -beregning, hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.