Matematik

kan ik finde ud a denne her

22. oktober 2007 af kim19 (Slettet)
(x-3)^2-3(x-5)(x+5)=4(x+1)-2(x+1)^2-2

kan ik helt finde ud a hvad jeg skal gøre først ?

hvordan kommer jeg igang med denne her, har nu siddet længe og kigget på den, kan bare ik.

håber der er en der kan hjælpe.

TAK

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2007 af rexden1

Start med at gange ud samt ind i parenteserne, saml derefter alle led med samme koefficienter og reducer. Saml det hele på fx venstre siden og opdag at det er en andengradsligning. Brug formlen for andengradsligning til at finde løsningerne.

Kontroller ved at sætte de fundne x-værdier ind i den øverste ligning og se om det der gælder på venstresiden er det samme som højresiden.


Svar #2
22. oktober 2007 af kim19 (Slettet)

hvad gør jeg der hvor der står (x-5)(x+5) regner jeg det ud eller tag jeg og ganger 3 ind i den første parentes ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2007 af rexden1

Hej du! jeg kom til at gå lidt for hurtigt frem og fik overset et par ting. jeg har nu regnet efter og har fundet løsningen til:


(x-3)^2-3(x-5)(x+5)=4(x+1)-2(x+1)^2-2

(x-3)(x-3)-(3x-15)(x+5) = 4(x+1)-(2x+2)(x+1)-2

x^2-3x-3x+9-(3X^2+15X-15X-75) = 4x+4-(2X^2+2X+2X+2)-2

x^2-3x-3x+9-3X^2-15X+15X+75 = 4x+4-2X^2-2X-2X-2-2

x^2-3X^2-6X+84 = -2X^2

-2X^2+2X^2-6X+84 = 0

-6X+84 = 0

-6X=-84

X= 14


Ideen er stadig at gange ud / gange ind, og reducer, og se hvad der er tilbage, isoler så x på den ene side af lighedstegnet. husk at sætte de nødvendige parenteser så du får de rigtige fortegn. undskyld ulejligheden med det første svar

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2007 af rexden1

Når du har med faktorer at gøre er deres orden lige gyldig, dvs. om du ganger de 2 parenteser sammen først, og ganger 3 på bagefter eller ganger 3 ind i en af de 2 parenteser først er underordnet. det svarer til at du ganger følgende: (2*3)*6 eller 2*(3*6) eller (2*6)*3 hvor du ihvert tilfæde ganger parentesen ud først, du får det samme resultat

Svar #5
23. oktober 2007 af kim19 (Slettet)

Kanon mange tak, det er selvfølgelig -14 men perfekt, det var en stor hjælp. TAK

Skriv et svar til: kan ik finde ud a denne her

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.