Fysik
bevaret energi
24. oktober 2007 af
Frækkerten (Slettet)
Hej jeg vil lige høre om en opgave...
Når man kaster en bold lodret op i luften, så vil den have samme hastighed når den rammer jorden, som en bold der bliver kastet lodret ned. Ik?
Jeg er bare ikke sikker på hvorfor?
Nogen der kan forklare mig det?
Når man kaster en bold lodret op i luften, så vil den have samme hastighed når den rammer jorden, som en bold der bliver kastet lodret ned. Ik?
Jeg er bare ikke sikker på hvorfor?
Nogen der kan forklare mig det?
Svar #1
24. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)
Afhænger dette ikke af højden? Hvis du tænker på at du ved hjælp af fysisk kraft kaster bolt ned i jorden, vil højden ligeledes bygge på din fysiskekraft. gælder dette ligeledes hvis du kaster bolten op i luften og den rammer jorden?
Svar #2
24. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)
Rettelse:
Afhænger dette ikke af højden? Hvis du tænker på at du ved hjælp af fysisk kraft kaster bolden ned i jorden, vil højden ligeledes bygge på den fysiske kraft, som du anvendte. Gælder dette ligeledes hvis du kaster bolden op i luften og den rammer jorden?
Afhænger dette ikke af højden? Hvis du tænker på at du ved hjælp af fysisk kraft kaster bolden ned i jorden, vil højden ligeledes bygge på den fysiske kraft, som du anvendte. Gælder dette ligeledes hvis du kaster bolden op i luften og den rammer jorden?
Svar #3
25. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Du skal betragte hændelsen på følgende måde: Når du kaster bolden op i luften, tilfører du den en kinetisk energi (1/2*m*v^2). Da energien er bevaret (en af de vigtige bevarelsessætninger, lær dem!!), så sker der det på vejen, at energien skifter mellem kinetisk energi (bevægelsesenergi) og potentiel energi (m*g*h) (beliggenhedsenergi i de må klasser). Massen er jo konstant i modsætning til, hvis der var tale om en raket (her skal man dog betragte hele systemet under et, det var bare en sidebemærkning).
Der gælder altå:
Sigma E= E_pot + E_kin = m*g*h+1/2*m*v^2 = konstant. Når den rammer jorden (eller udgangspunktet, der hvor den startede, da du kastede den), så vil den have samme kinetiske energi og dermed samme hastighed (men med modsat fortegn, da det jo er en vektor) som i begyndelsen. Til gængæld vil dens potentielle energi være 0 kg*m^2/s^2.
Vi har set bort fra luftmodstanden, men dit spørgsmål gik på hvorfor? Og det er altså fordi energien er bevaret.
Der gælder altå:
Sigma E= E_pot + E_kin = m*g*h+1/2*m*v^2 = konstant. Når den rammer jorden (eller udgangspunktet, der hvor den startede, da du kastede den), så vil den have samme kinetiske energi og dermed samme hastighed (men med modsat fortegn, da det jo er en vektor) som i begyndelsen. Til gængæld vil dens potentielle energi være 0 kg*m^2/s^2.
Vi har set bort fra luftmodstanden, men dit spørgsmål gik på hvorfor? Og det er altså fordi energien er bevaret.
Skriv et svar til: bevaret energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
