Kemi
Koncentrationer
25. oktober 2007 af
kuerten15
En 1,0 M HCl opløsning mættes med H2S hvilket giver en koncentration af hydrogensulfid på 0,1 M.
Hvor stor bliver koncentrationen af S(2-)?
Jeg starter med at opskrive reaktionsskemaet:
H2S --> HS- + H+
HS- --> S(2-) + H+
H2S --> 2 H+ + S(2-)
Er dette rigtigt? Jeg ved bare ikke, hvordan man så regner koncentrationen af S(2-) ud.
Hvor stor bliver koncentrationen af S(2-)?
Jeg starter med at opskrive reaktionsskemaet:
H2S --> HS- + H+
HS- --> S(2-) + H+
H2S --> 2 H+ + S(2-)
Er dette rigtigt? Jeg ved bare ikke, hvordan man så regner koncentrationen af S(2-) ud.
Svar #1
25. oktober 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Ligevægtskonstanten K for:
H2S --> 2 H+ + S(2-)
er K = Ks(H2S)*Ks(HS-) = [H+]^2*[S(2-)]/[H2S] = 10^-19 M^2
Ved at lave en appromximation:
[H+] ~ 1 M
[H2S]~ 0,1 M, så kan du ved simpel indsætning se at [S(2-)] bliver meget lille (udregn selv). Så alt i alt er approximationen tilladelig.
Ved at gøre det mere korrekt kommer du ud i en 3-grads ligning, som kan løses, og resultatet er praktisk talt det samme.
H2S --> 2 H+ + S(2-)
er K = Ks(H2S)*Ks(HS-) = [H+]^2*[S(2-)]/[H2S] = 10^-19 M^2
Ved at lave en appromximation:
[H+] ~ 1 M
[H2S]~ 0,1 M, så kan du ved simpel indsætning se at [S(2-)] bliver meget lille (udregn selv). Så alt i alt er approximationen tilladelig.
Ved at gøre det mere korrekt kommer du ud i en 3-grads ligning, som kan løses, og resultatet er praktisk talt det samme.
Svar #2
25. oktober 2007 af tweety2 (Slettet)
Hvordan fandt du 10^-19 ?
pka for H2S er 7
og for HS- er den 14
så K = 10^-7 * 10 ^-14 giver 10^-21 og ikke 10^-19`?
Svar #3
26. oktober 2007 af Larsendrengen (Slettet)
I min Databog står der:
Ks(H2S)= 9,1*10^-8 => pKs=7,04
K2(HS-)= 1,1*10^-12 => pKa=11,96
Og det giver det jeg skrev.
Men for resultatet af opgaven er det egentlig ligegyldigt, da koncentrationen af S(2-) har homøopatisk karakter.
Ks(H2S)= 9,1*10^-8 => pKs=7,04
K2(HS-)= 1,1*10^-12 => pKa=11,96
Og det giver det jeg skrev.
Men for resultatet af opgaven er det egentlig ligegyldigt, da koncentrationen af S(2-) har homøopatisk karakter.
Skriv et svar til: Koncentrationer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
