Kemi

afstem reaktionsligningen

25. oktober 2007 af Littleprincess
Hej alle!

KH2PO4 + NaOH ---> ?

Jeg skal beregne pH og ser følgende mulighed for reaktionen;

H2PO4^- + OH^- <=> HPO4^2- + H20

Håber der er en, der kan be- eller afkræfte min reaktion? ;-)

Mvh. :-)



Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ja, det er korrekt :)

Hvis du skal medskrive alt, så er det:
KH2PO4 (aq)+ NaOH (aq)---> K+ + Na + HPO4^2- + H2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2007 af mathon

på molekylform:

KH2PO4 + NaOH --> KNaHPO4 + H2O

Svar #3
25. oktober 2007 af Littleprincess

okay... jeg forsøger at finde lidt retning for, hvilken måde jeg skal beregne pH på.

H2PO4^2- er jo en stærk base og H20 svag syre. Hvad gør jeg?

Svar #4
25. oktober 2007 af Littleprincess

Jeg har at facit skal blive 7,21. Bruger jeg bufferligningen med de 2 pKs-værdier for phosphorsyre får jeg nogle helt andre resultater. (6,91 og 12,07) Nogen der kender navnet på den rigtig formel? :-)

På forhånd tak ! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2007 af mathon

#3

som forklaret i #10
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=413112



H2PO4^(-) <--> H^(+) + HPO4^(2-)

pKs(H2PO4^(-)) = pKs_2(H3PO4) = 7.21, (hvilket indikerer svag syre, der kun er moderat ioniseret)

pH = pKs + log([base]_formel/[syre]_formel)

pH = 7,21 + log([HPO4^(2-)]_formel/[H2PO4^(-)]_formel)

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2007 af mathon

OK! - det var med NaOH

H2PO4^(-) + OH^(-) --> HPO4^(2-) + H2O

da NaOH er en stærk base,
gælder

pOH = -log(c(OH^(-)_rest)

og ved 25°C

pH = 14 - pOH = 14 - -log(c(OH^(-)_rest)

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2007 af mathon

14 - -log(c(OH^(-)_rest) --> 14 - log(c(OH^(-)_rest)

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2007 af mathon

hvis der ikke er et overskud af OH^(-)
benyttes

#5
med

pH = 7,21 + log([HPO4^(2-)]_aktuel/[H2PO4^(-)]_aktuel)

Svar #9
26. oktober 2007 af Littleprincess

#8. Hvorfra ved man at der er et overskud af NaOH? I mine øjne, burde der jo være et overskud af H2PO4^(-) da rumfangene af syre og base er ens og der er 0,05 M H2PO4^(-) MERE end der er NaOH?

Svar #10
26. oktober 2007 af Littleprincess

Hej igen!

Følgelig har jeg gjort;

H2PO4^(-) + OH^(-) <=> HPO4^(2-) + H20

syre1 base1 base2 syre1

før: 0,1M 0,05M 0 0
efter: 0,05M 0M 0,05M 0,05M

pH ca. = 7,21 + log(base2(efter)/syre1(efter) = 7,21

Men er det fordi jeg ser bort fra vands autoprotolyse at jeg kan tillade mig at gøre dette? Og så kigger jeg bare på efterreaktionen eller hvordan?

Skriv et svar til: afstem reaktionsligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.