Kemi
Syre/base-udsagn
26. oktober 2007 af
Kvika (Slettet)
Jeg har brug for lidt hjælp til at regne følgende ud.
Opgaven lyder:
Er følgende udsagn sande eller falske?
a) Når en base opløses i vand, er den mindst mulige pH for opløsningen 7,0
b) Når en syre opløses i vand, er den lavest mulige pH 0,0
c) En opløsning af svag syre vil have lavere pH end en opløsning af svag syre.
Jeg kan godt se at c) er sand, men de andre kan jeg ikke lige gennemskue.
Endnu en opgave.
Hvorfor er H3O+ den stærkeste syre og OH- den stærkeste base, der i nævneværdige mængder kan findes i vand?
Forslag:
En stærk syre dissocieres fuldstændigt og den stærkeste syre bliver altså H3O+.
Hvad så med en svag syre/base?
Håbre I kan hjælpe
/Kvika
Opgaven lyder:
Er følgende udsagn sande eller falske?
a) Når en base opløses i vand, er den mindst mulige pH for opløsningen 7,0
b) Når en syre opløses i vand, er den lavest mulige pH 0,0
c) En opløsning af svag syre vil have lavere pH end en opløsning af svag syre.
Jeg kan godt se at c) er sand, men de andre kan jeg ikke lige gennemskue.
Endnu en opgave.
Hvorfor er H3O+ den stærkeste syre og OH- den stærkeste base, der i nævneværdige mængder kan findes i vand?
Forslag:
En stærk syre dissocieres fuldstændigt og den stærkeste syre bliver altså H3O+.
Hvad så med en svag syre/base?
Håbre I kan hjælpe
/Kvika
Svar #1
26. oktober 2007 af Stenalt (Slettet)
a) Sand hvis det forudsættes at være vand ved pH 7
b) Mener godt pH kan være negativ, så falsk.
c) Tror du har skrevet forkert i spørgsmålet... Men hvis du har samme konc. af den stærke og den svage syre, vil pH selvf. være lavest med den stærke syre... Dog hvis konc er meget lave kan en svag syre reagere som stærk... Om en syre er stærk eller svag afhænger både af pK og pC.
b) Mener godt pH kan være negativ, så falsk.
c) Tror du har skrevet forkert i spørgsmålet... Men hvis du har samme konc. af den stærke og den svage syre, vil pH selvf. være lavest med den stærke syre... Dog hvis konc er meget lave kan en svag syre reagere som stærk... Om en syre er stærk eller svag afhænger både af pK og pC.
Svar #2
26. oktober 2007 af Kvika (Slettet)
Vil du ikke uddybe dine svar.
Kan jeg ikke på en eller anden måde regne det ud fra, at jeg ved, at [H3O+][OH-]=10^-14. Eller hvordan beregner du det?
/Kvika
Kan jeg ikke på en eller anden måde regne det ud fra, at jeg ved, at [H3O+][OH-]=10^-14. Eller hvordan beregner du det?
/Kvika
Svar #3
26. oktober 2007 af mathon
en STÆRK syre - stærkere end H3O^(+) - kaldes i det følgende HX
HX + H2O --> X^(-) + H3O^(+)
hvis det tænkes, at samtlige opløsningsens H2O-molekyler reagerer til H3O^(+), vil [H3O^(+)] = [H2O]_formel = d/M = (1000*g/L)/(18*g/mol) = 55,5556 mol/L
og
dermed
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(55,5556) = -1,74473 = ca. -1,7
og protonoptagelsen kan ikke drives yderligere, når samtlige vandmolekyler er reageret til H3O^(+)
en STÆRK base - stærkere end OH^(-) - kaldes i det følgende B
B + H2O --> HB^(+) + OH^(-)
hvis det tænkes, at samtlige opløsningsens H2O-molekyler reagerer til OH^(-), vil [OH^(-)] = [H2O]_formel = d/M = (1000*g/L)/(18*g/mol) = 55,5556 mol/L
og
dermed
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(55,5556) = -1,74473 = ca. -1,7
pH = 14 - pOH = 14 - (-1,7) = 15,7
og protonafgivelsen kan ikke drives yderligere, når samtlige vandmolekyler er reageret til OH^(-)
HX + H2O --> X^(-) + H3O^(+)
hvis det tænkes, at samtlige opløsningsens H2O-molekyler reagerer til H3O^(+), vil [H3O^(+)] = [H2O]_formel = d/M = (1000*g/L)/(18*g/mol) = 55,5556 mol/L
og
dermed
pH = -log([H3O^(+)]) = -log(55,5556) = -1,74473 = ca. -1,7
og protonoptagelsen kan ikke drives yderligere, når samtlige vandmolekyler er reageret til H3O^(+)
en STÆRK base - stærkere end OH^(-) - kaldes i det følgende B
B + H2O --> HB^(+) + OH^(-)
hvis det tænkes, at samtlige opløsningsens H2O-molekyler reagerer til OH^(-), vil [OH^(-)] = [H2O]_formel = d/M = (1000*g/L)/(18*g/mol) = 55,5556 mol/L
og
dermed
pOH = -log([OH^(-)]) = -log(55,5556) = -1,74473 = ca. -1,7
pH = 14 - pOH = 14 - (-1,7) = 15,7
og protonafgivelsen kan ikke drives yderligere, når samtlige vandmolekyler er reageret til OH^(-)
Skriv et svar til: Syre/base-udsagn
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
