Kemi
Mængdeberegninger
28. oktober 2007 af
kunst77 (Slettet)
Saltindholdet i en peberrodssalat ønskes bestemt ved titrering. Der er afvejes 8,18g af salaten i en 100 mL konisk kolbe.
Herefter tilsættes ca. 50mL demineraliseret vand, og opløsningen bringes til at koge et par minutter. Ved opvarmning opløses NaCl fra salaten i vandet.
Efet afkøling titreres opløsningen med 0,100M AgNO3, idet der anvendes en indikator til bestemmelse af ækvivalenspunktet.
Når ækvivalenspunktet er nået, aflæses buretten, og det konstateres, at der er brugt 11,3 mL af sølvnitratopløsningen.
a)Beregn stofmængden af Ag+, der er anvendt til titreringen
b) Beregn massen af NaCl i den afvejede portion peberodssalat
c) Beregn saltkoncentrationen i peberodsalaten, idet du angiver resultatet i masse% NaCl
Herefter tilsættes ca. 50mL demineraliseret vand, og opløsningen bringes til at koge et par minutter. Ved opvarmning opløses NaCl fra salaten i vandet.
Efet afkøling titreres opløsningen med 0,100M AgNO3, idet der anvendes en indikator til bestemmelse af ækvivalenspunktet.
Når ækvivalenspunktet er nået, aflæses buretten, og det konstateres, at der er brugt 11,3 mL af sølvnitratopløsningen.
a)Beregn stofmængden af Ag+, der er anvendt til titreringen
b) Beregn massen af NaCl i den afvejede portion peberodssalat
c) Beregn saltkoncentrationen i peberodsalaten, idet du angiver resultatet i masse% NaCl
Svar #1
28. oktober 2007 af mathon
på ion-form:
Na^(+)(aq) + Cl^(-)(aq) + Ag^(+)(aq) + NO3^(-)(aq) --> AgCl(s) + Na^(+)(aq) + NO3^(-)(aq)
til støkiometrisk beregning:
NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3, som kan læses:
a)
1 mol AgNO3 ækvivalerer 1 mol NaCl, dvs. i mængdeforholdet 1:1
n(AgNO3) = V*c = (1,3*mL)*(0,100*mmol/mL) = 0,13 mmol, som er HELT ioniseret (da AgNO3 er let opløseligt) efter:
AgNO3(aq) --> Ag^(+)(aq) + NO3^(-)(aq), hvorfor
n(Ag^(+)(aq)) = n(AgNO3) = 0,13 mmol = 0,00013 mol
b)
0,13 mmol AgNO3 ækvivalerer 0,13 mmol NaCl
M(NaCl) = 58,44 g/mol = 58,44 mg/mmol
m(NaCl) = (0,13*mmol)*(58,44*mg/mmol) = 7,5972 mg = 0,0075972 g
c)
Masseprocent NaCl: (0,0075972*g)/(8,18g)*100% = 0,09875% = ca. 0,1%
Na^(+)(aq) + Cl^(-)(aq) + Ag^(+)(aq) + NO3^(-)(aq) --> AgCl(s) + Na^(+)(aq) + NO3^(-)(aq)
til støkiometrisk beregning:
NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3, som kan læses:
a)
1 mol AgNO3 ækvivalerer 1 mol NaCl, dvs. i mængdeforholdet 1:1
n(AgNO3) = V*c = (1,3*mL)*(0,100*mmol/mL) = 0,13 mmol, som er HELT ioniseret (da AgNO3 er let opløseligt) efter:
AgNO3(aq) --> Ag^(+)(aq) + NO3^(-)(aq), hvorfor
n(Ag^(+)(aq)) = n(AgNO3) = 0,13 mmol = 0,00013 mol
b)
0,13 mmol AgNO3 ækvivalerer 0,13 mmol NaCl
M(NaCl) = 58,44 g/mol = 58,44 mg/mmol
m(NaCl) = (0,13*mmol)*(58,44*mg/mmol) = 7,5972 mg = 0,0075972 g
c)
Masseprocent NaCl: (0,0075972*g)/(8,18g)*100% = 0,09875% = ca. 0,1%
Svar #2
16. marts 2009 af ultralyd (Slettet)
der er da noget galt med disse beregninger ., det skulle da ha været 11,3 og ikke1,3 ?
Jeg forstår ikke helt hvad det betyder når du siger mmol ??
Skriv et svar til: Mængdeberegninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
