Kemi
Elektrolyse
30. oktober 2007 af
Niinnaaah (Slettet)
Hej, er der nogen, der kan hjælpe mig med nedenstående opgave omhandlende elelktrolyse?
Der laves elektrolyse af en vandig CuSO_4-opløsning med en jernstanf og en kobberstang som elektroder.
a) Hvilken reaktion sker før strømmen tilsluttes? Anfør reaktionsskema.
b) Vi ønsker nu, at jernstangen skal forkobres (overtrækkes med et lag kobber). Hvilken elektrode skal være anode?
c) Skriv elektrodeprocesserne ved forkobringen - ved anoden, oxidation og ved katoden, reduktion.
Der laves elektrolyse af en vandig CuSO_4-opløsning med en jernstanf og en kobberstang som elektroder.
a) Hvilken reaktion sker før strømmen tilsluttes? Anfør reaktionsskema.
b) Vi ønsker nu, at jernstangen skal forkobres (overtrækkes med et lag kobber). Hvilken elektrode skal være anode?
c) Skriv elektrodeprocesserne ved forkobringen - ved anoden, oxidation og ved katoden, reduktion.
Svar #1
30. oktober 2007 af mathon
a)
CuSO4(s) <--> CuSO4(aq) <--> Cu^(2+)(aq) + SO4^(2-)(aq)
1.1 Cu(s) <--> Cu^(2+)(aq) + 2e^(-) stærkt forskudt til venstre
1.2 Fe(s) <--> Fe^(2+)(aq) + 2e^(-) stærkt forskudt til venstre
b)
Cu-elektroden skal være anode - der hvor oxidationen foregår
Fe-elektroden skal være katode - der hvor reduktionen foregår
1.1 drives derved så stærkt mod højre, at den må skrives
anodeproces:
Cu(s) --> Cu^(2+)(aq) + 2e^(-) (Le Chatelier's Princip, da elektroner fjernes - positiv pol betyder jo underskud af negativ ladning)
1.2 forskydes helt mod venstre
katodeproces:
Cu^(2+)(aq) + Fe(s) --> Fe^(2+)(aq) + Cu(s),
da Cu er langt mere elektronegativt end Fe (Cu står langt til højre for Fe i spændingsrækken)
Cu^(2+)(aq) tiltrækkes af den negative katode og i overfladekontakten med Fe-atomer sker følgende redoxproces
Fe-katoden overtrækkes over tid med et tyndt lag Cu kaldet forkobring.
CuSO4(s) <--> CuSO4(aq) <--> Cu^(2+)(aq) + SO4^(2-)(aq)
1.1 Cu(s) <--> Cu^(2+)(aq) + 2e^(-) stærkt forskudt til venstre
1.2 Fe(s) <--> Fe^(2+)(aq) + 2e^(-) stærkt forskudt til venstre
b)
Cu-elektroden skal være anode - der hvor oxidationen foregår
Fe-elektroden skal være katode - der hvor reduktionen foregår
1.1 drives derved så stærkt mod højre, at den må skrives
anodeproces:
Cu(s) --> Cu^(2+)(aq) + 2e^(-) (Le Chatelier's Princip, da elektroner fjernes - positiv pol betyder jo underskud af negativ ladning)
1.2 forskydes helt mod venstre
katodeproces:
Cu^(2+)(aq) + Fe(s) --> Fe^(2+)(aq) + Cu(s),
da Cu er langt mere elektronegativt end Fe (Cu står langt til højre for Fe i spændingsrækken)
Cu^(2+)(aq) tiltrækkes af den negative katode og i overfladekontakten med Fe-atomer sker følgende redoxproces
Fe-katoden overtrækkes over tid med et tyndt lag Cu kaldet forkobring.
Svar #2
30. oktober 2007 af mathon
Cu^(2+)(aq) reduceres til Cu(s): OT(Cu^(2+)(aq)) = +2 --> OT(Cu(s)) = 0
Fe(s) oxideres til Fe^(2+)(aq): OT(Fe(s)) = 0 --> OT(Fe^(2+)(aq)) = +2
Fe(s) oxideres til Fe^(2+)(aq): OT(Fe(s)) = 0 --> OT(Fe^(2+)(aq)) = +2
Skriv et svar til: Elektrolyse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
