Fysik

rumfang af gas

30. oktober 2007 af pox (Slettet)
Hejsa
Søger hjælp til følgende opgave

Ved starten af opstigningen vil ballonposen langt far blive helt udspilet, og heliumgassen i den forventes at have temperaturen 15 C, trykket 101 kPa og rumfanget 5300 m^3. I højden 40 km over jordoverfladen er temperaturen -25 C og trykket er 385 Pa

Beregn rumfanget af heliumgassen i ballonposen, når ballonen kommer op i 40 kilometers højde.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2007 af Esbenps

Benyt, at gassen er en idealgas, som opfylder idealgasligningen:

p_1*V_1 = n_1*R*T_1 og p_2*V_2 = n_2*R*T_2

Hvis nu du dividerer de to ligninger med hinanden:

p_1*V_1/(p_2*V_2) = n_1*R*T_1/(n_2*R*T_2)

På højresiden går R ud. Desuden er stofmængden den samme før og bagefter, så n_1 = n_2, så de går også ud:

p_1*V_1/(p_2*V_2) = T_1/T_2

Du kender p_1, V_1, p_2, T_1 og T_2. Isolér V_2 og udregn det...

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2010 af bangsterdk (Slettet)

Hvordan kan du antage at stofmængden er konstant? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2010 af mathon

            intet He tilføres og intet He afgives
hvorfor
            n(He) = k(onstant)

            Voppe = (pnede/poppe)·(Toppe/Tnede)·Vnede


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2010 af bangsterdk (Slettet)

 Er det ikke 

V(oppe) = ((Pnede * Vnede) / Poppe) / (Toppe/Tnede) ?

Sådan har jeg i hvert fald isoleret det til fra ovenstående metode...


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2010 af mathon

nej

               Voppe = ((Pnede·Vnede) /Poppe) / (Tnede/Toppe)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2010 af bangsterdk (Slettet)

D'ooh, havde skrevet det forkert op... Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: rumfang af gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.