Kemi

Aspartam

01. november 2007 af CapstarDKRush (Slettet)
Jeg har brug for hjælp til fire opgaver om aspartam:


Aspartam bruges som sødemiddel i sukkerfri sodavand. Det smager 160 gange så sødt som almindeligt sukker (sucrose). Molekylets formel er C19H18N2O.
a. Beregn aspartams molekylmasse.
b. Hvor meget vejer 1 ,56 mol aspartam?
c. Hvor stor en stofmængde er 10 mg aspartam?
d. Hvor mange molekyler er der i 10 mg aspartam?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Kig på melekylmassen af alle aspartams elementer og adder disse så får du den samlede... Hefter burde resten være lige til..

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ja, du skal bruge m =M*n og N=N_a*n, hvor N er antallet af molekyler og N_a er Avogadros konstant.

Svar #3
01. november 2007 af CapstarDKRush (Slettet)

Mine egne bud er:

a = 19*12,01+18*1,008+2*14,01+16 = 290,354 g

b = 290,354/1,56 = 186,124359 g/mol

c = 0,010/186,124359 = 0,000053728 mol

d = (0,010*6,023*10^23)/186,124359 = 3,236008458*10^19 molekyler

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)


a) angives i g/mol.

b) m = M*n = 290,354 g/mol * 1,56 mol = ?

c) n = m/M = 0,010 g/290,354 g/mol = ?

d) N = N_a * n = 6,022*10^23/mol * n = ?

Ok?

Svar #5
01. november 2007 af CapstarDKRush (Slettet)

Dvs. at de bliver således:

a = 19*12,01+18*1,008+2*14,01+16 = 290,354 g/mol

b = 290,354*1,56 = 452,95224 g

c = 0,010/290,354 = 0,000034441 mol

d = 6,023*10^23*0,000034441 = 2,07438143*10^19 molekyler

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Jeg har ikke regnet efter, men det ser rigtigt ud. HUSK NU ENHEDERNE!
Det gælder for halvdelen af opgaven at angive de rigtige enheder :)

Skriv et svar til: Aspartam

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.