Kemi
svær opgave
04. november 2007 af
Frækkerten (Slettet)
Hej jeg har fået en svær kemi opgave for. Så håber nogen kan hjælpe mig igennem den.
Der skal måles en legeringssammensætning. Der afvejes 5,31 g metal og voluminet måles til 0,63 mL. Denne portion oxideres til en blålig væske med koncentreret saltpeterssyre og fortyndes til 250 mL.
Absorbansen måles i et spektrofotometer til 0,918 (En standardopløsning på 0,10 M kobber(II)nitratopløsning har absorbansen 0,410). 20,0 mL af opløsningen tilsættes en puffer, så pH hæves til ca. 6 samt kompleksindikatoren xylenolorange. Så titreres opløsningen med 26,5 mL 0,25M EDTA-opløsning til farven slår om fra rødviolet til gul. Ved titreringen måles på alle divalente metalioner.
a)beregn koncentrationen af kobber(II)ioner i opløsningen og derudfra masseprocent af kobber i legeringen.
b)Hvilken farve lys vil det være fornuftigt at bruge?
c)Hvilke metalioner kan xylenolorange måle på ved den pågældende pH?
d)Beregn koncentrationen af divalente metalioner i opløsningen og koncentrtionen af det andet metals ion.
e)Beregn den molare masse af det andet metal og identificer det.
f)Hvad kaldes legering?
Der skal måles en legeringssammensætning. Der afvejes 5,31 g metal og voluminet måles til 0,63 mL. Denne portion oxideres til en blålig væske med koncentreret saltpeterssyre og fortyndes til 250 mL.
Absorbansen måles i et spektrofotometer til 0,918 (En standardopløsning på 0,10 M kobber(II)nitratopløsning har absorbansen 0,410). 20,0 mL af opløsningen tilsættes en puffer, så pH hæves til ca. 6 samt kompleksindikatoren xylenolorange. Så titreres opløsningen med 26,5 mL 0,25M EDTA-opløsning til farven slår om fra rødviolet til gul. Ved titreringen måles på alle divalente metalioner.
a)beregn koncentrationen af kobber(II)ioner i opløsningen og derudfra masseprocent af kobber i legeringen.
b)Hvilken farve lys vil det være fornuftigt at bruge?
c)Hvilke metalioner kan xylenolorange måle på ved den pågældende pH?
d)Beregn koncentrationen af divalente metalioner i opløsningen og koncentrtionen af det andet metals ion.
e)Beregn den molare masse af det andet metal og identificer det.
f)Hvad kaldes legering?
Svar #1
05. november 2007 af Kemiersjov (Slettet)
a)
0,1 M Cu har Abs=0,410. Koncentrationen ved Abs=0,918 er derfor 0,1*0,918/0,410.
b)
Hvis en opløsning er blå, hvilken farve absorberes så i opløsningen?
c)
Du kan måle de tungmetaller, der ikke er udfældet som hydroxider ved pH 6. Hvis I har haft om metal-hydroxidfældning, vil der givet være nogle eksempler i din bog.
d)
Een EDTA reagerer med Een tungmetal. Find mol tungmetal i de 20 ml du har udtaget ved: 20ml*C,d = 26,5ml*0,25M, hvor C,d er koncentrationen af tungmetal i mol/l (D,d er koncentrationen i spørgsmål d)
Når du har koncentrationen af Cu (fra spm a) - den kalder vi lige C,a, kan du let beregne koncentrationen af det ukendte metal som [Me]=C,a-C,d.
e) beregn massen af Cu, du kender koncentrationen (C,a), volumen (250 ml) og molmassen kan du slå op. Når du har massen af Cu (M,Cu) finder du fassen af det ukendte metal som 5,31g - M,Cu
0,1 M Cu har Abs=0,410. Koncentrationen ved Abs=0,918 er derfor 0,1*0,918/0,410.
b)
Hvis en opløsning er blå, hvilken farve absorberes så i opløsningen?
c)
Du kan måle de tungmetaller, der ikke er udfældet som hydroxider ved pH 6. Hvis I har haft om metal-hydroxidfældning, vil der givet være nogle eksempler i din bog.
d)
Een EDTA reagerer med Een tungmetal. Find mol tungmetal i de 20 ml du har udtaget ved: 20ml*C,d = 26,5ml*0,25M, hvor C,d er koncentrationen af tungmetal i mol/l (D,d er koncentrationen i spørgsmål d)
Når du har koncentrationen af Cu (fra spm a) - den kalder vi lige C,a, kan du let beregne koncentrationen af det ukendte metal som [Me]=C,a-C,d.
e) beregn massen af Cu, du kender koncentrationen (C,a), volumen (250 ml) og molmassen kan du slå op. Når du har massen af Cu (M,Cu) finder du fassen af det ukendte metal som 5,31g - M,Cu
Skriv et svar til: svær opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
